Judecatorii cer ca bugetul sa nu le mai fie gestionat de minister. Avocatul Poporului, sesizat

Dora Vulcan | 15.09.2016

Judecătorii nu mai vor ca bugetul să le fie gestionat de Ministerul Justiției. 110 judecători de la Curtea de Apel București au aprobat trimiterea unei scrisori către Ministrul de Justiție prin care să-i solicite ca bugetul instanțelor, al lor mai ales, să nu mai aparțină acestui Minister, ci să fie administrat de CSM sau chiar de instanță, transmite B1TV.

Pe aceeași temă

 

 

 

De asemenea, ei mai vor de la Raluca Prună un răspuns clar în legătură cu problemele cu care se confruntă sistemul judiciar.

 

 

Totodată, judecători organizați în patru asociații au înaintat o solicitare Avocatului Poporului prin care îi cer acestuia să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu o ordonanță de Urgență privind salarizarea bugetarilor, transmite B1TV.

 

 

”Am primit și înregistrat oficial o solicitare din partea celor patru asociații ale magistraților, prin care ni se menționează argumentele ample referitoare la o eventuală ridicare a excepției de neconstituționalitate a tuturor actelor normative referitoare la salariile magistraților, procurorilor și judecătorilor. Am stabilit cu o doamnă procuror, o reprezentantă a celor patru asociații, să ne întâlnim cu reprezentanții lor, miercuri, la ora 11.00, pentru a discuta în concret aspectele de neconstituționalitate pe care dânșii le invocă.

 

 

Nu are sens să ne pronunțăm înainte ce vom face. Să citim sesizarea, să avem discuția, apoi să vedem dacă sunt întrunite condițiile de a seiza CCR sau nu. Deocamdată nu ne-au contactat și alte asociații”, a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru B1 TV.

 

 

****

 

O greva esuata

 

 

 

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti au intrat în grevă începând de luni, urmând ca şi alte instanţe să decidă dacă se alătura protestului, magistraţii cerând, printre altele, demisia ministrului Justiţiei. Instanţele respective judecă doar "urgente" in materie penala si "foarte urgente" in materie civila, restul cauzelor fiind amanate.

 

 

 

 Raluca Pruna, ministrul Justitiei, pentru HotNews.ro:  "Iau act de informatiile din presa cu privire la proteste la nivelul instantelor si reiterez ca politica salariala se face de catre ministerul muncii. Intentionez sa iau legatura cu ministrul muncii pentru ca ministerul sa discute cu cei aflati in protest despre revendicarile lor". 

 

 

Potrivit informatiilor transmise de Parchetul General la Ministerul Justitiei  la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se afla in greva.

 

  

 

Judecatorii grevisti au protestat, printre altele, impotriva unei decizii a Guvernului de a nu include magistratii in aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor

 

 

Prin aceasta ordonanta, al carei obiect nu sunt si magistratii, salariile lor s-ar fi majorat cu 18%. Potrivit informatiilor HotNews, actiuni similare de protest s-au desfasurat astazi la mai multe instante din intreaga tara.

 

 

 

Protestul judecatorilor are loc in contextul inceperi alegerilor la nivelul instantelor pentru desemnarea judecatorilor care vor candida pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii.

 

 

 

Magistraţii solicită Avocatului Poporului iniţerea controlului de constituţionalitate al ordonanţei privind salarizarea bugetarilor si cer demisia ministrului

 

 

Ei au aprobat un memorandum ce va fi transmis către Guvern şi au cerut demisia ministrului Raluca Prună. Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistraţii cer:

 

  • respectarea independenţei sistemului judiciar,
  • garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora,
  • proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public,
  • asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public,
  • analizarea activităţilor unor instituţii din sistem,
  • crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public
  • crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare,
  • publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

 

 

 

 Potrivit unui comunicat de presa al Tribunalului Valcea, judecatorii instantei solicita urmatoarele:

 

 

1. Solicita public puterii executive sa aplice hotararile date de Instanta Suprema in Recurs in interesul legii si in procedura dezlegarii unor chestiuni de drept, in concordanta cu normele legale in vigoare si sa puna in executare hotarile judecatoresti.

2. Puterea executiva sa transpuna de indata in acte normative si in masuri administrative Hotararile Curtii Europene de Justitie pentru a preintampina "valurile" de litigii generate de neexecutare de catre executiv a acestor hotarari (cu titlu de exemplu, restituirea taxei de prima inmatriculare, poluare, etc)

3. Solicita public Guvernului sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale;

4. Solicita aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;

5. Aproba memoriul formulat de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania si solicita public Avocatului Poporului sa initieze controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;

6. Solicita public demisia Ministrului Justitiei;

7. Aproba Memorandumul adresat Guvernului, intocmit de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si de Asociatia Magistratilor din Romania.

 

 

 

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul Tribunalului Dolj, solicitarile magistratilor acestei instante sunt urmatoarele:

 

 

- puterea executiva sa aplice hotararile date de ICCJ in RIL si HP in concordanta cu normele legale in vigoare;

- Guvernul sa emita acte normative doar cu respectarea legii de abilitare data de Parlament si a normelor constitutionale;

- Guvernul sa puna in executare hotararile judecatoresti;

- aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;

- sesizarea Avocatului Poporului pentru a initia controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;

- solicitarea ca presedintele CSM sa ceara CCR sa constate existenta unui conflict intre puterile statului;

- adoptarea Memorandumului trimis de ANR si UNJR;

- demisia ministrului justitiei.

 

 

 

***

 

Mai multe asociatii de magistrati i-au cerut, la sfarsitul lunii trecute, premierului Dacian Ciolos sa nu modifice ordonanta 20 din 2016 in sensul eliminarii judecatorilor si procurorilor din categoria bugetarilor care beneficiaza de majorari salariale, potrivit Hotnews.  Daca ordonanta s-ar aplica si magistratilor, judecatorii si procurorii   ar beneficia de majorari salariale de aproximativ 18%.. Ordonanta a fost data la inceputul lunii iunie si viza anumite categorii de bugetari, in special cei din sistemul sanitar si profesorii, insa magistratii au invocat neclaritatea formularii unor articole si sustin ca acest act normativ se aplica si lor. Guvernul Ciolos nu a acceptat solicitarile magistratilor, astfel incat este de asteptat o modificare a ordonantei in sensul eliminarii judecatorilor si procurorilor de la maririle salariale.

 

 

In esenta, magistratii au cerut ca, de la un anumit grad in sus, sa fie salarizati la nivelul maxim al acelui grad indiferent de vechime, asa cum prevede un articol din ordonanta care se refera la bugetari. Daca OUG s-ar aplica si magistratilor, acestia ar beneficia de o majorare a salariilor de aproximativ 18% (procent rezultat din mai multe hotarari judecatoresti prin care magistratii au obtinut de-a lungul timpului diverse majorari salariale). In prezent, indemnizatiile in cazul magistratilor variaza intre 5000 si 12000 de lei in functie gradul instantei sau parchetului la care lucreaza.

 

 

 

Articolul controversat din OUG 20/ 2016 prevede urmatoarele:

 

 

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

 

 

 

Chiar daca OUG nu face referire la magistrati, ci la anumite categorii de bugetari, in special cei din sistemul sanitar, asociatiile de judecatori si procurori sustin ca textul ordonantei se aplica si lor. De pilda, intr-o Curte de Apel sunt judecatori cu 10 sau 30 de ani vechime, ultimii avand salariul mai mare decat primii.

 

 

 

Magistratii vor acum, invocand prevederile articolului de mai sus din OUG interpretat ca fiind aplicabil si lor, ca toate salariile sa urce la nivelul maxim aferent gradului indiferent de vechime.

 

 

Protestele au izbucnit in sistem dupa ce procurorul general, August Lazar, a apucat sa dea un ordin intern prin care a dispus majorari salariale pentru procurori in acord cu prevederile OUG 20. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a fost acuzata ca refuza sa aplice prevederile ordonantei judecatorilor si ca, mai mult, ar fi facut presiuni asupra procurorului general sa-si retraga ordinul.

 

 

 

Comunicatul asociatiilor de magistrati:

 

 

"Asociatiile de magistrati, sustinute de aproape 2.000 de judecatori si procurori, i-au solicitat pe data de 31 august 2016 premierului Dacian Ciolos sa nu modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, ci sa aplice “acest act normativ in forma in care a fost adoptat initial, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale din randul diverselor categorii sociale”.

 

 

In cazul in care Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate si discriminare, magistratii sunt pregatiti sa apere principiul nediscriminarii "in mod democratic, utilizand toate mijloacele legale ce garanteaza statul de drept".

 

 

Solicitarea vine dupa ce, pe data de 29 august, a avut loc o intalnire “cu usile inchise” intre ordonatorii de credite din justitie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) in cadrul careia, la initiativa ministrului Raluca Pruna, s-a convenit asupra unui artificiu juridic, astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate. Modul cum a fost gandit acest artificiu va avea efecte grave si asupra altor categorii sociale, avand potentialul de a genera mii de litigii in instanta.

 

 

“Intentia Ministrului Justitiei Raluca Pruna de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate in randul personalului bugetar, ceea ce va conduce in final la incarcarea instantelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existenta in instanta”, au sustinut magistratii.

 

 

“Intr-o perioada in care increderea publicului in justitie este in scadere dramatica, eforturile si energia Ministrului Justitiei ar trebui sa se indrepte spre rezolvarea problemelor justitiei, inclusiv prin asigurarea resurselor umane si logistice adecvate si a unui cadru legislativ coerent, stabil si previzibil, si nu in mentinerea unor situatii tensionate generate de o salarizare inechitabila si initierea de acte normative care sa creeze discriminare si o si mai mare incarcatura pe instante”, au mai spus judecatorii si procurorii in scrisoarea lor.

 

 

Prin adoptarea OUG 20/2016 Guvernul Romaniei si-a asumat repararea inechitatilor din sistemul public, aplicand principiul constitutional privind nediscriminarea si plata egala pentru munca egala.

 

 

“In acest moment, o modificare a dispozitiilor OUG 20/2016, in sensul limitarii acesteia, ar genera o situatie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare. Aceasta va avea ca efect o noua serie de mii de litigii si un val nou de nemultumiri in cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul normativ avizat de Ministrul Justitiei”, au sustinut magistratii.

 

 

Magistratii au mai sustinut ca “o actiune al carei scop este excluderea efectelor hotararile judecatoresti din stabilirea drepturilor salariale are ca efect nu doar incalcarea drepturilor personalului platit din fonduri publice, ci si scaderea increderii generale in actul de justitie, a carui forta este nesocotita de chiar Guvernul Romaniei”.

 

 

“Este inamisibil ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa nu stie, atunci cand da un aviz de legalitate, ca hotararile judecatoresti prin care au fost recunoscute drepturi salariale personalului bugetar sunt chiar expresia aplicarii legii in cazurile in care aceasta a fost incalcata”, au sustinut magistratii.

 

 

Acestia au adaugat ca “respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii”.

 

 

Magistratii i-au spus premierului Ciolos ca i-au solicitat Ministrului Justitiei Raluca Pruna “sa aplice de indata OUG 20/2016, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuia sa rezolve o problema grava nu doar din sistemul judiciar, ci si din sistemul bugetar in general, unde mii de bugetari reclama in justitie incalcarea principiului «pentru munca egala, plata egala», principiu ce exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii”.

 

 

“Avizarea de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna a unei noi ordonante de urgenta care va perpetua discriminarea si inechitatea in randul diverselor categorii sociale nu ar face altceva decat sa reflecte atitudinea constant aroganta pe care aceasta a aratat-o si fata de corpul magistratilor”, au spus acestia.

 

 

Una dintre componentele garantarii independentei justitiei este si cea financiara, iar crearea si perpetuarea unor inechitati si in acest domeniu, ca urmare a avizului dat de Ministerul Justitiei, nu face decat sa submineze buna functionare a celei de-a treia puteri in stat, cu consecinte dintre cele mai grave in plan social, s-a mai aratat in scrisoare.

 

 

Magistratii si-au incheiat scrisoarea solicitandu-i premierului Ciolos sa ia toate masurile ce intra in competenta sa pentru aplicarea corecta a dispozitiilor legale in materia salarizarii si sa nu adopte niciun act normativ care ar aduce atingere principiului legalitatii in acest domeniu, principiu pe care toti magistratii din Romania sunt pregatiti sa il apere in mod democratic, utilizand de mijloacele legale ce garanteaza statul de drept.

 

 

Scrisoarea a fost semnata pentru asociatiile profesionale ale magistratilor de judecator Gabriela Baltag, presedinte Asociatia Magistratilor din Romania, procuror Constantin Sima, presedinte Asociatia Procurorilor din Romania, judecatori Dragos Calin si Ionut Militaru, co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania, si de judecator Dana Girbovan, presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania."

 

 

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de circa 2.000 de judecatori si procurori care sustin demersul de eliminare a inechitatii si discriminarii in plata salariilor pentru aceeasi munca prestata."

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22