Judecătorul Cristian Deliorga, a doua propunere a PSD pentru un post la Curtea Constituțională

Laurentiu Gheorghe | 06.05.2019

PSD și ALDE au hotărât să-l propună din partea Senatului pentru funcția de judecător la CCR pe controversatul judecător Cristian Deliorga, anunță Digi 24.

Pe aceeași temă

Negocierile dintre PSD și ALDE au fost tensionate dar până la urmă s-a decis susținerea pentru Deliorga, fost procuror, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii și vicepreședeinte al CSM.

În prezent, Deliorga este judecător la Curtea de Apel Constanța și un apropiat al Adinei Florea, șefa Secției Speciale. De asemenea, Deliorga este considerat un apropiat al cercurilor de putere locale din jurul lui Sorin Strutinski, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a ceea ce presa a numit „Republica Mazăre”.

Cristian Deliorga a fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță. Scăpat de acuzaţiile DNA, Deliorga a trecut în rândul judecătorilor şi s-a retras la Constanţa.

El a fost decorat de fostul președinte Ion Iliescu, în 2004, pentru servicii aduse justiției.

Potrivit unor surse politice, ALDE l-ar fi dorit judecător la CCR pe actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu.

Din partea Camerei Deputaţilor, PSD şi ALDE ar urma să-l propună la CCR pe Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului numit la propunerea PDL.

Judecătorii cărora le expiră mandatele la CCR sunt Mircea Ştefan Minea (propus de Camera Deputaţilor în perioada PDL), Simona Maya Teodoroiu (propusă de o majoritate PSD din Senat) şi Petre Lăzăroiu (în locul căruia preşedintele Iohannis a desemnat-o deja pe Simina Tănăsescu).

De asemenea, și PNL și USR au venit luni fiecare cu propuneri proprii pentru funcțiile de judecători ai Curții Constituționale (CCR) care urmează să se vacanteze, una din partea Camerei Deputaților, alta din partea Senatului.

Astfel, liberalii îl propun pe deputatul Ioan Cupșa pentru a fi judecător constituțional din partea Camerei Deputaților. Cupșa este avocat și membru în Comisia juridică a Camerei. Pentru funcția de judecător CCR din partea Senatului, PNL îl propune pe senatorul Daniel Fenechiu. Acesta este și el avocat, membru în Comisia juridică a Senatului și este la al doilea mandat de parlamentar. În 2012 a intrat în Legislativ pe listele PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu).

La rândul lor, cei de la USR, îi propun pe Mircea Ursuța și Ștefan Vlad, doi juriști din afara partidului. Ursuța este propus pentru funcția de judecător CCR din partea camerei Deputaților, iar Vlad din partea Senatului. Mircea Ursuța este un avocat care a colaborat cu USR în procesul împotriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, este profesor și autor de cărți. În ceea ce-l privește pe Ștefan Vlad, acesta este tot avocat, cu experiență în contencios administrativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22