Judecătorul Marian Budă a fost ales președinte al Consiliul Superior al Magistraturii

L. G. | 12.05.2022

Judecătorul mason Marian Budă a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată cu 10 voturi „Da”, cinci „Nu” şi două voturi „Nule”. Marian Budă a fost validat în luna ianuarie de Plenul Senatului în calitate de membru interimar al CSM, până la alegerea unui nou membru, ca urmare a pensionării judecătorului Mariana Ghena, care deţinea această funcţie.

Judecătorul Marian Budă este originar din Dolj, din comuna Leu, unde potrivit declarației de avere, deține o vilă și terenuri. Potrivit declarației de interese din 2021, judecătorul Marian Budă este membru al Asociației Magistraților din România, o asociație anti-reformistă, vocală împotriva DNA.

Judecătorul Budă a declarat că este și membru al asociației L.R. Constantin Brâncoveanu Craiova. Într-o declarație de interese din 2016, judecătorul arăta că este membru al asociației L.R. Cetatea Băniei Craiova. Inițialele L.R. provin de la Loja regulară. Loja Regulară Cetatea Băniei se află pe lista lojelor masonice din România. Potrivit unei decizii CSM din 2013, magistrații au dreptul să facă parte din masonerie, dar trebuie să declare acest lucru.

Judecătorul Marian Budă a fost numit șef al Secției a II-a Civile de la ÎCCJ în ianuarie 2020 pentru un mandat de 3 ani de către Secția de judecători a CSM controlată de judecătoarea Lia Savonea.

Potrivit gsp.ro, în octombrie anul trecut, patronul FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, l-a acuzat pe judecătorul Marian Budă de la Înalta Curte de legături cu afaceristul Mihai Rotaru, patronul rivalei CS Universitatea Craiova. Magistratul a judecat un litigiu privind palmaresul Universității Craiova. Rotaru este unul dintre samsarii de drepturi litigioase anchetați de DNA. El a primit însă clasare în două dosare legate de retrocedări frauduloase. Contactat de Gazeta Sporturilor, judecătorul Marian Budă a refuzat să facă orice fel de comentarii.

Context. Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului, a fost votat interimar în această funcţie, după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş.

Mai mulţi membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la şefia CSM, judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş cerându-i demisia.

La aceeaşi dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Cine este judecătorul Marian Budă

Nascut la 13 noiembrie 1959, judecatorul Marian Buda este si inginer, absolvent al Facultatii de Electrotehnica a Universitatii din Craiova, pe care a urmat-o intre 1979 si 1984, conform luju.ro

Dreptul l-a facut in cadrul Universitatii din Bucuresti, dar intre 1986 si 1991, dupa ce in perioada 1984-1986 lucrase ca inginer la fabrica ARO din Campulung Muscel. Potrivit CV-ului, in aproximativ aceeasi perioada (1986-1992), actualul judecator a muncit ca inginer proiectant la Institutul de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica pentru Echipamente Energetice (ICSITEE) Bucuresti.

Intre 1992 si 1993, Marian Buda a activat in calitate de consilier juridic la fabrica de tesaturi Independenta SA Craiova, pentru ca in 1993 sa devina judecator definitiv la Judecatoria Craiova. In perioada 1997 si 2003, magistratul a activat la Tribunalul Bucuresti (ajungand vicepresedinte al instantei), iar pana in 2008 a lucrat la Curtea de Apel Craiova (conducand in ultimii doi ani Sectia comerciala). In 2008, Marian Buda a promovat la Inalta Curte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22