Jumatate de masura. Boc le-a luat revolutionarilor indemnizatiile

Fara Autor | 11.11.2011

Premierul Emil Boc a modificat, printr-o Ordonanta de urgenta, o serie de prevederi din "Legea recunostintei fata de eroii martiri", taind revolutionarilor indemnizatiile pe anul 2012. In schimb, a lasat toate privilegiile "nesimtite" de care beneficiaza cei circa 17. 000 de revolutionari, singura modificare fiind reducerea numarului de calatorii gratuite pe calea ferata de la 12 la 3.  Camera Deputatilor a votat aceste modificari in 8 noiembrie, PNL si PSD votind impotriva.

Pe aceeași temă

Premierul Emil Boc a modificat, printr-o Ordonanta de urgenta, o serie de prevederi din "Legea recunostintei fata de eroii martiri", taind revolutionarilor indemnizatiile pe anul 2012. In schimb, a lasat toate privilegiile "nesimtite" de care beneficiaza cei circa 17. 000 de revolutionari, singura modificare fiind reducerea numarului de calatorii gratuite pe calea ferata de la 12 la 3.  Camera Deputatilor a votat aceste modificari in 8 noiembrie, PNL si PSD votind impotriva.
 
Potrivit unui comunicat al Guvernului, s-au operat o serie de amendamente la Ordonanta de aplicare a Legii revolutionarilor printre care :"În anul 2012 indemnizaţiile prevăzute la art 4 alin.(4) din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri care au contribuit la victoria revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, nr. 341/2004 cu modificările şi completările ulterioare, nu se acordă".
 
Altfel spus, revolutionarii, din categoria "luptatori remarcati prin fapte deosebite" nu vor mai beneficia de indemnizatia lunara reparatorie. Respectiva indemnizatie se calcula prin aplicarea unui coeficient de 1,10 din salariul brut pe economie.
 
De acesta indemnizatie vor beneficia insa in continuare "urmasii eroilor martiri", adica sotii, sotiile, copiii celor care au murit in revolutie.
 
Cine sint insa "luptatorii remarcati prin fapte deosebite"? Potrivit legii, acestia sint definiti prin cei care  "au mobilizat si au condus multimi de oameni, au construit si au menţinut baricade împotriva forţelor de represiuneale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitalăpentru regimul totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut actiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989.”
 
Altfel spus, in aceasta generoasa categorie, inventie a regimului Iliescu si blamata de-a lungul timpului de societatea civila, se ascund multi impostori sau persoane care si-au procurat dosare de revolutionar prin frauda.
 
 
S-au redus plimbarile gratuite cu trenul
 
In comunicatul guvernului se mai precizeaza ca "in anul 2010 (??? n.r) se acorda reduceri de tarife sau, dupa caz, gratuitati numai in limita a trei calatorii dus-intors sau sase calatorii simple, la facilitatile de transport prevazute in urmatoarele acte normative".
 
Concret, revolutionarii din categoria mentionata mai sus, nu vor mai beneficia gratuitati pentru 12 calatorii gratuite dus-intors pe calea ferata, la clasa I, ci doar de 3.
 
 
Lista privilegilor ramine neatinsa
 
In schimb, toate celelalte privilegii obtinute de-a lungul timpului de revolutionari ramin neatinse. Este vorba de acele "facilitati" care au transformat "luptatorii remarcati pentru fapte deosebite" intr-o casta privilegiata.
 
Mai exact, guvernul Boc a lasat intacte (articolul 5 din legea recunostintei) cele 15 privilegii deloc de neglijat.
 
Este vorba de locuinte din fondul social, de chirii minime,  de cumpararea fara licitatie sau inchirierea cu prioritate a unor spatii comerciale, subventie de stat de 50% din dobinda aferenta unui credit bancar pentru cumparare sau construirea de locuinte, atribuirea a cite 10.000 mp de teren in extravilan si a 500 mp in intravilan. La aceste privilegii de invidiat se adauga loc de veci gratuit, tratamente medicale gratuite in spitale, policlinici sau in statiuni, medicamente gratuite, scutire de taxe si impozite pe cladire si teren, neplata taxelor radio-tv si pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard prevazuta prin lege.
 

PSD si PNL au votat impotriva eliminarii indemnizatiilor

In plenul Camerei Deputatilor au fost prezenti in data de 8 noiembrie 225 de persoane. Impotriva eliminarii indemnizatiilor pentru revolutionari s-au pronuntat 194 deputati si pentru 146.

Din grupul PDL au fost prezenti 102 deputati si au votat pentru 100, iar 2 s-au abtinut.

La grupul PNL au fost prezenti 45 de deputati, iar impotriva au votat tot 45.

Aproximativ aceeasi situatie s-a inregistrat si la PSD. Au fost prezenti 59, din care 54 au votat impotriva si 4 pentru eliminarea indemnizatiilor.

In ce priveste UDMR, toti cei 18 deputati s-au pronuntat in favoarea legii. La UNPR, din cei 14 prezenti, doar 1 a votat impotriva.
 
 
Revolutionarii=110 milioane pe an
 
Toate aceste privilegii costa Guvernul Romaniei aproximativ 110 milioane euro anual, iar numărul revolutionarilor a crescut de la 4.000 în 2004 la aproape 17.000 în prezent, conform spuselor din luna august ale premierului Boc in cadrul unei emisiuni la B1TV.
 
Aştept acum să îmi facă o analiză Corpul de control al primului-ministru pe marginea temelor sesizate inclusiv de mass-media. În al doilea rând, vreau să văd dacă voi avea suportul în coaliţie pentru a face ordine şi în acest domeniu, pentru că am nevoie de o lege în Parlament pentru a pune lucrurile în ordine”, a mai spus Boc in urma acestei constatari care ridica multe semne de intrebare.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22