Juncker: Președinția României la UE trebuie să fie fermă, de asta aveți nevoie de coeziune internă

Redactia | 11.01.2019

Toţi cei 28 de comisari europeni, alături de preşedintele exeutivului comunitar, Jean Claude Juncker, sunt la Cotroceni. Discută acolo cu Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Jean Claude Junker a amintit la începutul întrevederii cu președintele Klaus Iohannis că în timpul președinției României la Consiliul UE, țării noastre îi revine gestionarea unor obiective precum: cadrul financiar multianual al UE, Brexitul și alegerile europene. „România trebuie să dea dovadă de o bună gestionare și trebuie să dea speranță după Brexit”, a spus preşedintele executivului comunitar.

„Președinția României va trebui să fie fermă și puternică - dar dacă veți reuși să ajungeți la coeziune și consens la nivel național- de acestea aveți nevoie ca să vă bucurați de o președenție de succes, care să rămână în istoria Europei. E prima președinție pe care o deține România, nu va fi nici ultima, dar întodeauna prima este mult mai importantă decât toate care vor urma”, a precizat Juncker.

"Vrem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici și pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partenere esențial. România împărtășește în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziția România va continua să fie de susținere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanțelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună", a declarat Iohannis.


El a subliniat că România deține președinția Consiliului UE în contextul unor evoluții importante - Brexit, alegerile pentru PE, migrația, negiocierile pentru cadrul bugetar.


"Discuțiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie a agendei europene în timpul președinței și la summitul de la Sibiu din luna mai, care va fi piatra de hotar a președinției noastre", a mai spus Iohannis ]n conferința de presă susținută alături de Juncker, la finalul întrevederii de la Cotroceni.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se întâlnește vineri cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, scrie Hotnews.ro.

Juncker, aflat la București pentru a marca debutul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, se va întâlni, de la ora 11.50, cu premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, de la ora 10.00, șeful statului se va întâlni, la Cotroceni, și cu membrii Colegiului Comisarilor. De la ora 10.35, este programată o conferință de presă comună a președintelui Iohannis și a președintelui Comisiei Europene.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în această perioadă. Şeful statului va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, precizează sursa citată.

De la ora 11.50, Juncker are programată o întrevedere cu premierul Dăncilă, la Palatul Victoria, iar de la ora 12.30 este programată o conferință de presă comună. La ora 13.00, la Palatul Victoria va avea loc reuniunea plenară a Guvernului României și a Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru.

Joi seară, liderii Uniunii Europene au participat, la Ateneul Român, la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, ce va fi exercitată în următoarele șase luni de România. În cadrul ceremoniei au susținut discursuri președintele Klaus Iohannis, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și Florin Iordache, în locul președintelui Camerei Liviu Dragnea, absent de la eveniment. Au luat cuvântul și preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, precum și premierul Viorica Dăncilă.

Jean Claude Juncker a amintit în discursul său că a semnat tratatul de aderare a României la UE, subliniind că în Uniune "nu sunt posibile compromisuri când e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta împotriva corupției”. Juncker a mai spus că "UE nu ar fi completă fără România și locul natural al României este și în zona Schengen”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22