Jurnalistul BBC care s-a opus incendierii BCU în 89: România a scăpat cel mai greu de comunism

Redactia | 29.12.2019

Jurnalistul britanic John Simpson, prezent în momentele prăbușirii comunismului din mai multe state europene, spune că România a scăpat cel mai greu de comunism.

Pe aceeași temă

Simpson a fost trimis special in Europa de Est, la finele lui 1989 si a asistat la caderea Zidului Berlinului, la Revolutia de Catifea din Cehoslovacia, dar a surprins si evenimentele sangeroase din Romania din 1989, potrivit BBC.

El a relatat pentru prima oară despre experiența sa de la Revoluția în România într-un interviu acordat pentru Europa liberă în care spune că a strigat la ofițerii care trăgeau în clădirea BCU să înceteze. Aceștia erau convinși că pe clădurea bibliotecii sunt trupe ale Securității și intenționau să o incendieze. Pentru cererea sa, el a fost îngenuncheat cu pistolul la tâmplă, iar un ofițer i-a spus că numai cineva care este de partea Securității poate formula o asemenea cerere.

interviul integral, acordat Europei libere, aici

Cât privește experiența sa din Europa de est, dominată de comunism, jurnalistul își amintește că la inceputul lunii octombrie 1989 est-europenii aveau senzatia ca Uniunea Sovietica si comunismul sunt vesnice. Nimeni nu isi imagina ca pana la Craciun Zidul Berlinului va cadea, iar Cehoslovacia si Romania vor deveni tari libere.

Toate incercarile de pana atunci de a scapa de comunism - cum fusesera cele din 1953 in Germania si din 1956 in Ungaria - esuasera.

Si in Cehoslovacia Moscova isi trimisese tancurile cand Alexander Dubcek intodusese asa-zisul "socialism cu fata umana".

Dar la finele lui 1989, pericolul unei interventii in forta din partea URSS disparuse. Cand oamenii au iesit in strada in Germania de Est, chiar Gorbaciov a fost cel care a interzis deschiderea focului.

URSS nu s-a prabusit decat in urma unei intamplari neprevazute. Anume: pe 9 noiembrie 1989, purtatorul de cuvant al regimului din Germania de Est Gunther Schabowski a tinut un discurs. Nimic neobisnuit pana aici. De fapt, Germania de Est voia sa isi anunte cetatenii ca le va da vize pentru a vizita Germania de Vest. In realitate, insa, eliberarea de vize urma sa fie greoaie si birocratica si n-ar fi schimbat nimic. Dar nimeni nu i-a explicat toate acestea lui Gunther Schabowski, care isi mai si ratacise foile cu discursul inaintea conferintei de presa. Asa ca, intrebat cand se va incepe programul de eliberare a vizelor, acesta a raspuns "Imediat".

Multimi de oameni s-au adunat la Zid, iar paznicii i-au lasat pe cei din Germania de Est sa treaca in Germani de Vest. Practic, zidul nu mai reprezenta un obstacol.

In Cehoslovacia, de asemenea, comunismul a cazut usor.

In ciuda represiunilor, organizatia de intelectuali Carta 77 - condusa de Vaclav Havel - n-a incetat niciodata sa se comporte ca un "guvern in asteptare", care sa fie gata sa preia puterea. La 7 zile dupa caderea Zidului Berlinului, oamenii s-au strans in Piata Wenceslas din Praga. Mai intai cei tineri (din cauza ca varstnicii isi aminteau represiunile violente ale manifestatiilor si se temeau). Dar pana la urma au venit si varstnicii, iar pe 24 noiembrie piata era plina.

John Simpson isi aminteste ca statea chiar langa Vaclav Havel cand a sosit Alexander Dubcek si a spus multimii: "Aici a mai fost lumina. Si trebuie sa facem in asa fel incat sa fie din nou!".

Apoi, Simpson si-a aminteste pe Dubcek si Havel Stand pe scena Teatrului National din Praga, cand purtatorul de cuvant al Cartei 77 a sosit cu o sticla de sampanie sa anunte ca a cazut comunismul.Ceaușsescu și Securitatea lui feroce au fost cel mai greu de indepartat

Jurnalistul britanic isi aminteste ca in Romania le-a fost oamenilor cel mai greu sa scape de comunism, de Nicolae Ceausescu si securitatea lui feroce.

Simpson scrie ca la jumatatea lui decembrie 1989 minoritatea maghiara protesta la Timisoara. Dar nimeni nu i-a spus lui Ceasusescu cat de grava esta situatia de fapt.

Asa ca - la contramanifestatia organizata la Bucuresti pe 21 Decembrie - Ceausescu a fost surprins ca e huiduit. Nu i se mai intamplase niciodata.

A fugit cu un elicopter, dar curand aeronava a aterizat, sub pretextul ca trebuie sa realimenteze cu combustibil. Atunci garzile de corp ale cuplului Nicolae si Elena Ceausescu au disparut.

Cu mai multa prezenta de spirit, Elena Ceausescu a scos un pistol si a furat o masina care trecea prin zona. Dar cuplul de dictatori n-a ajuns prea departe. Cei doi au fost prinsi si arestati.

"In ziua de Craciun, am filmat apartamentul abandonat al lui Ceusescu, iar menajera mi-a dat stiloul lui ca amintire. In acea seara urma sa transmit live la televiziune, cand cineva a anuntat ca sotii Ceusescu fusesera impuscati de un pluton de executie. Mi-am rescris repede textul pe care urma sa il prezint si m-am relaxat. Abia atunci mi-am dat seama ca ii scrisesm lui Ceausescu necrologul cu propriul sau stilou", scrie Simpson, la 30 de ani de la acele evenimente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22