Justiţia din România şi Bulgaria: argument împotriva extinderii

Bernard Noghiu | 23.07.2009

Pe aceeași temă

Raportul CE pe justiţia din România şi Bulgaria este un nou argument binevenit pentru politicienii, dar şi pentru acea parte din cetăţenii UE care sunt îmoptriva continuării extinderii. În acest moment, mai multe ţări din Balcani aşteaptă să fie invitate să înceapă pregătirile pentru aderare. Presa occidentală acceantuează lipsa de interes din partea autorităţilor din cele două state în lupta împotriva corupţiei.

În cele mai importante ziare europene se arată că bilanţul făcut de CE pentru justiţia din cele două ţări este negativ şi că acestea au fost din nou invitate să depună eforturi pentru a reforma sistemul lor judiciar, în scopul alinierii la legislaţia Uniunii. Chiar dacă angajmentul a fost făcut încă în momentul aderării, CE constată lentoarea cu care evoluează cele două state şi lipsa unor adevărate măsuri. Se mai arată că cele două ţări trebuie să-şi recapete „elanul anagajării iniţiale“, care trebuie să fie mai puternic.

Raportul pentru Bulgaria evidenţiază crima organizată, nepedepsirea criminalilor, lipsa măsurilor împotriva lor. În Raport se arată că „lipsesc probele reale care să arate că autorităţile şi clasa politică bulgară este angajată fără echivoc în eradicarea cauzelor profunde ale criminalităţii organizate şi ale corupţiei“.

Presa oocidentală notează că bilanţul este considerat uşor mai pozitiv pentru România, amintind adoptarea Codurilor şi activitatea DNA. Cu toate acestea, se arată în Raport că „aceste schimbări pozitive nu au prins încă rădăcini puternice, sunt fragmentare şi nu au produs rezultate practice pentru România“. De aceea, Executivul de la Bruxelles aminteşte că exigenţa pe care o are faţă de reformele din cele două ţări se datorează dorinţei sale de a face ca cetăţenii noilor state membre „să se bucure de drepturile lor în calitatea lor de cetăţeni ai UE“.

Au fost monitorizate îndeaproape reacţiile din cele două ţări, evidenţiind România, unde s-a creat o adevărată polemică, discursul fiind focalizat pe corupţia instituţiilor statului. Şi reacţia PSD şi a PNL este evidenţiată, aceasta fiind considerată ca nerealistă, iar catalogarea de către cele două partide a viziunii CE ca „antiparlamentară, antipluralistă şi antidemocratică“ este considerată a fi un alt semn evident al lipsei unei reale voinţe de angajare în reforma justiţiei.

Ziarele şi televiziunile occidentale au citat şi afirmaţia Monicai Macovei, care apreciază că prin acest Raport s-a spus „încă o dată adevărul“ şi că astfel sunt deranjate tentativele pesediştilor de „a proteja inculpaţii din rândurile lor“.

Jose Manuel Barroso a declarat miercuri, 22 iulie, că „elanul pentru reforme trebuie să se menţină susţinut printr-un consens politic naţional (...) şi prin mai multe rezultate convingătoare“.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22