Kelemen Hunor: Cea mai bună formulă e o coaliție PNL - USR Plus – UDMR

Laurentiu Gheorghe | 14.12.2020

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că cea mai bună formulă este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS – UDMR.

Pe aceeași temă

„Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Dar, din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS şi UDMR. Asta ar însemna, bineînţeles, o majoritate solidă, nu o majoritate constituţională – nu am putea amenda Constituţia – dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani”, a afirmat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că cel mai important lucru este un program pe care se poate construi o viitoare guvernare, dar la fel de importantă este încrederea dintre partenerii de coaliţie pentru ca dezideratele pe termen lung să poată să fie puse în aplicare.

„Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget pentru anul viitor cât mai repede, şi bineînţeles să găsim acele soluţii prin care locurile de muncă pot fi protejate, dar prin care să poată creşte investiţiile mari, prin care se poate creşte economia naţională, cu un accent deosebit pe infrastructură, pe agricultură, pe industrie alimentară şi bineînţeles şi alte sectoare – sănătatea şi educaţia reprezintă o prioritate pentru fiecare cetăţean. Am avut nişte discuţii preliminare sâmbătă şi duminică cu colegii din PNL, USR şi PLUS, am încercat să începem creionarea unui program de guvernare. Acolo lucrurile cred că au evoluat bine. (…) Discuţiile politice au fost extrem de utile, dar trebuie să continuăm cu aceste discuţii, fiindcă ieri dimineaţă ne-am blocat. Noi considerăm că primul lucru şi cel mai important este să existe încredere între parteneri şi acest lucru înseamnă că trebuie să combinăm argumentele politice cu aritmetica parlamentară. Dacă mergem doar pe aritmetica parlamentară, atunci vom introduce în această coaliţie tensiunea, conflictul. Trebuie să găsim şi acele argumente politice şi bineînţeles înţelegere, compromis, flexibilitate din partea tuturor participanţilor”, a arătat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte premierul, UDMR consideră că acesta trebuie desemnat de partidul care a obţinut cele mai multe mandate în interiorul coaliţiei, a afirmat Kelemen Hunor, amintind că în acest moment există două propuneri – ale PNL şi USR PLUS.

„Noi considerăm că cel care a câştigat cele mai multe mandate în interiorul coaliţiei trebuie să aibă un prim ministru şi trebuie desemnat acest prim ministru din partea celui care are cele mai multe mandate. De aceea ar fi de dorit să ajungem la o înţelegere cât mai repede. În acest moment există două propuneri. (…) În aceste condiţii era aproape firesc să avem şi noi o propunere de prim ministru. Am spus că avem două-trei persoane, fără să pronunţăm numele acestora, dar, dacă nu se ajunge la o concluzie, atunci, la a doua rundă de negocieri, putem veni cu aceste propuneri. Nu am pronunţat astăzi numele, pentru că noi am avut o abordare extrem de raţională şi responsabilă, nu am vrut că creştem zgomotul de fond, nu am vrut să mai aruncăm încă un nume sau nai multe nume şi să lăsăm impresia că în viitoarea coaliţie de guvernare PNL-UDMR-USR PLUS există o competiţie şi o competiţie chiar acerbă pentru funcţia de prim ministru”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că trebuie să existe o înţelegere politică între cele trei formaţiuni privind funcţia de premier, de preşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv de preşedinte al Senatului.

„Nu spunem că noi trebuie să fim la Cameră, noi putem să fim şi la Senat, nicio problemă. După aceea se poate compensa în interiorul Guvernului să existe şi un echilibru aritmetic, pe ponderea fiecăruia în Parlament. Dar cel mai important este să găsim un program de guvernare cu care să se poată merge în fata cetăţenilor şi pe care se poate construi o viitoare guvernare”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a mai precizat că traseismul politic ar trebui interzis prin lege şi, dacă acest lucru nu este posibil, prin amendarea Constituţiei în acest sens.

Kelemen a amintit că UDMR a propus duminică, la consultările cu PNL şi USR PLUS, includerea neacceptării traseismului politic în viitorul acord al coaliţiei de guvernare, propunerea fiind acceptată.

„Da trebuie să rămână (propunerea – n.r.), fiindcă noi considerăm că această boală cronică gravă a politicii româneşti trebuie cumva tratată. Dacă nu se poate interzice din lege, ar trebui să amendăm Constituţia pentru aşa ceva. Putem accepta între noi că nu primim în partidele din coaliţie oameni care migrează din alte partide – asta a fost solicitarea noastră – să fim de acord să nu acceptăm niciunii dintre noi în formaţiunile politice migraţionişti. Şi noi credem că această propunere trebuie să se regăsească şi în acordul de coaliţie”, a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, „după câteva argumente”, propunerea UDMR a fost susţinută de PNL şi de USR PLUS.

„Nu am semnat nimic, deocamdată, pentru că abia am început discuţiile, dar noi vom menţine această propunere în continuare”, a menţionat Kelemen Hunor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22