Kelemen Hunor: UDMR propune revenirea la TVA de 19%. Restul masurilor pot fi amanate

P.c. | 18.08.2015

Pe aceeași temă

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca formatiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, in timp ce restul masurilor fiscale ar putea fi rediscutate si amanate, in functie de situatia macroeconomica a tarii. Liderul UDMR a spus ca fata de luna iunie, cand Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape in unanimitate", situatia nu s-a schimbat si considera ca trebuie sa se revina la cota fiscala de 19%, asa cum li s-a promis oamenilor in 2010, cand s-a spus ca va fi vorba de o masura temporara.
 
 
Kelemen Hunor a explicat ca reducerea TVA ar insemna un minus la incasari de 8,9 miliarde de lei si o crestere a deficitului in 2016, dar in acelasi timp duce si la cresterea ratei de colectare a TVA: "Cele cinci puncte procentuale inseamna, asa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la incasari. Dar eu sunt convins ca va creste sau se va reduce aceasta suma, nu vor fi minus 8,9 miliarde, fiindca intre timp va creste rata de colectare a TVA-ului. Acest lucru inseamna minus 1,2 la suta din PIB. Intr-adevar, asta inseamna sa avem un deficit mai mare anul viitor decat deficitul prognozat, dar eu cred ca este datoria si responsabilitatea Guvernului, a ministrului de finante sa mearga la Bruxelles, sa discute cu oficialii si cu partenerii de acolo si sa explice ca aceasta reducere de TVA de fapt va creste competitivitatea Romaniei, atractivitatea Romaniei pentru investitori si, in acelasi timp, sigur, fiecare cetatean va simti acest efect al reducerii TVA", a declarat Kelemen Hunor, citat de ziare.com
 
 
El a adaugat ca celelalte masuri fiscale, care nu vizeaza fiecare cetatean, pot fi rediscutate sau amanate, in functie de situatia macroeconomica a tarii."Sunt si alte masuri care, in totalitate, inseamna minus 2,3 la suta din PIB, daca sunt aplicate simultan: reduceri ale activelor, impozitelor pe dividende, (...) desfiintarea taxei pe constructii speciale, taxa de stalp cum se numeste, si alte masuri. Eu cred ca aceste masuri pot fi, in acest moment, rediscutate, ca aceste masuri nu vizeaza fiecare om, fiecare cetatean, dar cota TVA-ului, da. Si se poate spune ca celelalte masuri vor intra in vigoare peste sase luni, peste un an de zile, in functie de evolutia situatiei macroeconomice a tarii. Deci, din acest punct de vedere, noi consideram ca trebuie sa mergem cu TVA-ul asa cum s-a votat, cum a fost acceptat de catre Parlament, iar celelalte masuri fiscale pot fi reasezate, rediscutate, amanate jumatate de an, un an, fiindca acolo nu este un impact urias, nici impactul social, nici impactul financiar nu ar fi prea mare", a afirmat Kelemen Hunor.
 
 
 
 
Liderul Uniunii considera ca prin aceasta solutie nu este pusa in pericol nici stabilitatea economica, fiscala, bugetara si se respecta promisiunea facuta de "toate partile esicherului politic", de revenire la cota TVA de 19%.
 
 
In context, Kelemen Hunor a tinut sa puncteze ca trebuie facuta si promisiunea ca in 2016 sa nu fie date "pomeni electorale" care, in opinia sa, reprezinta un pericol pentru stabilitatea bugetara si respectarea tintelor de deficit bugetar."In acelasi timp, trebuie sa facem cu totii o promisiune care e greu de facut, mai ales pentru cei care se afla la guvernare, ca in 2016 nu vor fi pomeni electorale. Fiindca eu sunt convins ca daca exista un pericol in ceea ce priveste stabilitatea bugetara si deficitul bugetar, acel pericol nu este din cauza reducerii TVA, ci este din cauza obisnuintei de a da pomeni electorale nemasurate, necontrolate. Si eu cred ca acest lucru este extrem de important de subliniat", a adaugat Kelemen Hunor.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22