Klaus Iohannis: Accept ținte climatice ambițioase, dar să ne alegem singuri mixul energetic

Laurentiu Gheorghe | 15.10.2020

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea liderilor UE de la Consiliul European, că este dispus să accepte noi ținte climatice „destul de ambițioase” până în 2030.

Pe aceeași temă

Șeful statului a adăugat că România trebuie să fie lăsată să-și aleagă singură mixul de energie pe care îl va folosi în perioada de tranziție, spre exemplu, gaze din Marea Neagră.

„Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar în același timp extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care UE își va seta ambițiile, cât de buni și performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții, furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.

Există foarte multe discuții, propuneri de ținte climatice. Acum discutăm de ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi liderii statelor această chestiune.

Suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând să fim lăsați să ne alegem singuri mixul energetic și este important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România e foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural, de exemplu cel din Marea Neagră. Sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, pentru că aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi în România, pentru societatea românească”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22