Klaus Iohannis: “Avem nevoie de o legislație coerentă și unitară pe securitate națională”

Tudor Despina | 29.03.2016

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, la bilanțul Serviciului Român de Informații (SRI) despre “restanțele” în materie de legislație pe securitatea națională.

Pe aceeași temă

 

Prezent, marți, la ședința de bilanț pentru 2015 a SRI, șeful statului a susținut  declarație de presă. Serviciul și-a făcut pe deplin datoria, dar continuă să fie carențe legislative, a spus Iohannis.

 

Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia”, a declarat președintele țării.

 

Klaus Iohannis a subliniat și importanța unui control parlamentar real asupra activității SRI: “O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui”.

 

Declarația integrală a șefului statului:

 

„Am participat astăzi la bilanțul Serviciului Român de Informații și le-am dat un mesaj, pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informații și-a făcut datoria – pe deplin, cu eficiență și seriozitate.

 

Am ținut să mulțumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informații și care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme și riscuri.

Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României.

 

Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României.

 

În al doilea rând, SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică.

 

Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.

 

Cu această ocazie, ne-am îndreptat atenția și asupra viitorului. Am spus celor prezenți ce aștept de la Serviciul Român de Informații și ce cred că așteaptă cetățenii. În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.

 

În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, cred că cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă.

 

Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia.

 

În fine, într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esențial și poate să asigure premisele transparenței, colaborării între instituții și credibilității publice a Serviciului.

 

O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui.

 

Într-o democrație consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii. Vă mulțumesc!”

 

Directorul SRI: “Suntem performanți, dar nu perfecți”

 

Prezent și el la bilanțul activității SRI, directorul SRI Eduard Hellvig a precizat că Serviciul și-a dovedit eficiența, dar nu poate fi perfect.

 

"Suntem performanți, dar nu suntem perfecți. Suntem performanți pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt, am ținut sub control extremismul și crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenților și partenerilor noștri intelligence de calitate. Nu suntem perfecți pentru că mai avem de lucru în ceea ce privește transparența activității și nu suntem perfecți pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor", a spus Hellvig, citat de Agerpres.

 

"Mai avem de lucru în ceea ce privește dezvoltarea unei percepții publice corecte. Pentru că vorbim de percepții, precizez că în lumea serviciilor de informații continuitatea și predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele din întrebările din spațiul public", a completat directorul SRI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22