Klaus Iohannis: Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului. Fără nicio excepție

L. G. | 03.10.2022

Președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar,

Pe aceeași temă

Declarația președintelui vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat la teza de doctorat, iar ministrul Educației a demisionat din aceeași cauză.

„Îmi doresc o paradigmă radicală în garantarea integrității și eticii în viața academică. Noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului universitar”, a spus Iohannis, la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.

Președintele a afirmat că „miza este însăși credibilitatea învățământului și viitorul nostru ca societate democratică”.

„Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome e o onoare, condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nici o excepție”, a continuat acesta.

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare.

Reamintim că, în luna ianuarie, o anchetă publicată de pressone.ro arăta că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

Premierul s-a apărat atunci susținând că lucrarea s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.

În luna iunie, un complet al Curții de Apel București a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenția CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă. Judecătorul Marius Iosif, cel care a luat decizia anulării sesizărilor, a fost numit, în 2007, de către ministrul liberal de atunci al Justiției, într-o funcție în minister și, ulterior, în cea de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

G4Media a arătat că judecătorul Marius Iosif, promovat de liberali în trecut în diverse funcții, a fost coleg de masonerie cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În plus, G4Media a dezvăluit cum dosarul a fost direcționat către judecătorul Iosif prin ”metoda coperta”.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAdministratiaPrezidentialaRO%2Fvideos%2F634590641705666%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22