Klaus Iohannis: Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor fi tăieri de salarii

L. G. | 13.04.2023

Președintele Klaus Iohannis a ținut să-i liniștească pe bugetari, asigurându-i că nu vor exista disponibilizări său tăieri de salarii.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că atâta timp cât va avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Marcel Boloș, care conduce Ministerul Fondurilor Europene din partea PNL, a revenit, marți, pe tema tăierilor de salarii, despre care vorbise vineri, spunând că ”s-a înțeles greșit”.

  • Este într-adevăr o discuție în spațiul public, care după părerea mea a luat-o într-o direcție complet greșită. Situația în România este bună, avem creștere economică, avem dezvoltare. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni.

  • Când s-au negociat fondurile europene și PNRR am negociat la Bruxelles patru zile și patru nopți, am obținut atunci 80 de mld euro pentru România. Este o oportunitate imensă, treaba guvernului este să creeze cadrul pentru a atrage banii pentru firmele românești. Aste trebuie să facă guvernul.

  • Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe anul în curs a existat o supraevaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că ce de la fisc vor aduna mai mulți bani. Nu s-a întâmplat așa. Nu există nici o gaură, nici o realitate tristă. Trebuie corectat și pe partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios. Nu este nevoie de tăieri. Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii.

  • Nu vrem să băgăm România în scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară că austeritatea nu este o soluție. În consecință nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu doresc ca românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau să o ducă mai bine. Repet, nu vor exista tăieri de salarii. Nu există astfel de concept la nivelul meu sau la nivelul coaliției. Vreau să fie bine înțelese aceste lucruri în pragul de sărbători, ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare este să-și facă românii griji că vor fi tăiate salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi tăiate salariile și nu vor fi dați afara.

  • Eu sunt împotriva unor tăieri alandala. Voi avea grijă să nu ajungem la o țopăială bugetară. Dacă au supraevaluat bugetul, acuma nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în cote realizabile.

  • De ce nu sunt publice cheltuielile pentru deplasările prezidențiale? Fiindcă așa este legea.

  • Cum a ajutat România Ucraina? Concret, în toate felurile în care a fost posibil. Unele aspecte sunt binecunoscute publicului, umanitar, dar există și ajutor de specialitate care se negociază și se discută între specialiști.

  • Despre problema fermierilor români: Am reușit destul de repede să inițiez primul ajutor complet, suplimentarea banilor europeni, însă este prea puțin și trebuie mers mult mai departe. În ședința CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația. Peste jumătate din ceea ce a exportat Ucraina a trecut prin România, peste 14 milioane de tone de cereale, și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și nu putem accepta să se întoarcă împotriva fermierilor români.

  • Despre comasarea alegerilor: Se discută, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape, dar pot fi amânate localele. Încă se evaluează dacă aduce ceva, că dacă nu aduce nimic, nici cetățenilor, nici partidelor politice, nu trebuie făcut. Însă confirm, există această discuție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22