Klaus Iohannis considera adecvata reactia statului roman in cazul declaratiilor ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov

T.d. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis a facut referire, marti seara, la episodul in care a fost implicat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti. Potrivit presedintelui, exista cutume in ce priveste dialogul diplomatic, subliniind ca i s-a parut adecvata reactia statului roman in acest caz.

Ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniti in Romania ca sa-i luam la gramada. Ei reprezinta state. Exista in diplomatie cutume, ce e bine sa spuna, ce nu e bine sa spuna un ambasador”, a explicat presedintele.

Potrivit lui Iohannis, nu este rolul presedintelui sau al premierului de a raspunde public unui ambasador, indiferent de ceea ce spune.

Daca declaratiile sale sunt nepotrivite, cutuma care se respecta e ca ambasadorul e chemat la MAE unde are o discutie cu secretarul de stat sau chiar cu ministrul. Orice altceva va asigur ca nu se poarta si nu se face”, a continuat Klaus Iohannis.

Reactia presedintelui vine in contextul in care Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a criticat un articol scris de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, "Ispita fascistă a tovarăşului Putin", publicat pe Contributors.ro si preluat de Romania Libera. Malginov sfatuieste publicatiile centrale sa nu mai dea cuvantul "la orice badaran" si sustine ca atat Contributors.ro cat şi ziarul România Liberă au încetat să mai existe pentru el ca surse de informatii.
 

Reactia Bucurestiului

Statul roman a reactionat prin aparatul diplomatic.

Ministerul Afacerilor Externe a dat un comunicat de presa prin care sustine ca "MAE consideră că libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută. Iar, în orice caz, folosirea unor exprimări injurioase - cum este termenul de <bădăran> - nu este acceptabilă".

 De asemenea., prin comunicatul Ministerului de Externe se mai arata ca "principiul libertăţii de expresie a presei trebuie sa fie absolut într-o societate democratică, libertatea de expresie a unei instituţii a statului - oricare ar fi acest stat -, şi inclusiv sau mai ales a unei ambasade nu poate fi absolută".

MAE mai arata in comunicat ca a convocat reprezentantii Ambasadei ruse la sediul ministerului pentru a le comunica aceasta pozitie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22