Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru tensiunile Rusia-Ucraina: „Suntem extrem de îngrijorați”

Redactia | 22.04.2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca săptămâna viitoare o ședință a CSAT pe tema situației tensionate din Ucraina. „Suntem foarte îngrijorați”, a spus președintele.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca săptămâna viitoare o ședință a CSAT pe tema situației tensionate din Ucraina. „Suntem foarte îngrijorați”, a spus președintele, care însă i-a asigurat pe români că autoritățile nu sunt luate prin surprindere de evenimente.

„Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă”, a arătat președintele.

„Vreau să îi asigir pe români că noi suntem pe fază”, a mai spus Klaus Iohannis. El a spus că a avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate. „Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei”, a anunțat șeful statului.

Klaus Iohannis: Este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru Flancul Estic

Președintele a comentat și declarațiile pe care ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a făcut miercuri seara la Digi24. Șeful diplomației spunea că se observă din partea Rusiei nu doar masări de trupe, ci și spionaj, propagandă și dezinformare. Întrebat dacă și pe teritoriul României vedem astfel de situații, Klaus Iohannis a spus că „aceste chestiuni există în toată Europa”, dar a adăugat: „Ne preocupă pe toți, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază și suntem pe fază. Însă noi solicităm - și în ultima vreme văd că reușim din ce în ce mai bine - o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reușit la Summitul din 2016 să aduc atenția NATO pe Zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe Zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceeasta. Înființăm centre de reziliență, centre de cybersecurity în România, și avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conștientizăm că e nevoie de o colaborare, și la NATO, și europeană, și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru Flancul Estic”, a subliniat președintele.

„Flancul Estic este o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene, fiindcă pe Flancul Estic se află membri noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiție până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest. Și aceste lucruri le prezentăm, pe de-o parte în zona securitar-militară la NATO, în zona de infrastructuri critice și infrastructuri civile în Uniunea Europeană. Până la urmă, este vital și pentru noi, dar și pentru Uniune, să ajungem într-un timp rezonabil la același nivel nu doar de trai, ci și de dezvoltare a zonelor securitare și infrastructură, și pentru asta avem nevoie, evident, de fondurile europene”, a arătat președintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22