Klaus Iohannis, discurs in fata oficialilor americani prezenti in Romania: Cooperare ECONOMICA bilaterala este ESENTIALA

P.c. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a declarat la Forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania", organizat in prezenta unor oficiali americani, ca parteneriatul strategic cu SUA ramane esential pentru Romania, afirmand insa ca relatiile economice dintre cele doua tari ar trebui intensificate. Iohannis a precizat ca isi doreste ca SUA sa se afle printre primii zece investitorii din tara noastra, relateaza Hotnews.

 

Iohannis a spus ca "amplificarea parteneriatului strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei. Relatia privilegiata intre SUA si Romania e o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum, in contextul geopolitic marcat de provoacari majore in vecinatatea estica si in plan global", a aratat Iohannis.


Presedintele a precizat insa ca o cooperare bilaterala in plan economic "este esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii americani de afaceri interesati de potentialul deosebit al tarii noastre". Investitiile americane ar reprezenta, conform presedintelui Iohannis, "nu doar o sursa de finantare ci si un instrument de modernizare economica", acesta dorindu-si ca "SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania".

 

CITITI SI: Delegatie SUA primita la Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis"Stabilitatea politica si macroeconomica pe fundalul tulburarilor din vecinatate constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune", a declarat presedintele, afirmand ca domeniile energetic, infrastructura strategica si IT "ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare" pentru investitii.
 

Iohannis a subliniat faptul ca "Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordurilor" privind acordul de liber schimb dintre Europa si SUA (TTIP).
 

Un domeniu esential este cel energetic, in conditiile in care "energia a devenit o arma politica iar urmarirea independentei energetice este cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor":  "Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii pentru companiile americane in domeniul energieiPerspectiva relatiilor dintre SUA si Romania nu a aratat niciodata mai promitatoare si mai plina de speranta. Este in puterea fiecaruia dintre noi sa facem ca aceasta perspectiva sa devina realitate", a incheiat seful statului.

 

Oficiali SUA, in vizita la Bucuresti

 

Mai multi oficiali americani se afla in vizita la Bucuresti, urmand a participa la intalniri cu oameni politici romani, in cadrul carora se vor discuta teme importante din dosarul relatiilor bilaterale. Se incearca astfel o intensificare a contactelor bilaterale, in contextul crizei din Ucraina, relateaza Hotnews.


Doi dintre oficialii SUA aflati in vizita la Bucuresti, Michael Turner si Loretta Sanchez, co-presedintii grupului de prietenie cu Romania din Congresul american, vor participa la Forumul “Noi perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România” – București, Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, de la ora 11.00.

 

Klaus Iohannis il va primi apoi pe Michael Turner la Cotroceni, iar Loretta Sanchez va face o vizita la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta.
 

CITITI SI: Delegatia Congresului SUA, la Palatul Victoria

 

Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului, se afla de asemenea in Romania. El face un turneu in Romania, Israel si Turcia, unde va avea discutii cu oficialii locali pe teme de securitate.

 

Frank Rose va avea un discurs la Universitatea Romano-Americana si la SNSPA, si va avea discutii la Ministerul Afacerilor Externe cu ministrul Bogdan Aurescu si secretarul de stat Daniel Ionita.


Saptamana trecuta o alta delegatie de membri ai Congresului SUA s-a aflat la Bucuresti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22