Klaus Iohannis, in noua sa carte, despre prima dezbatere cu Victor Ponta: Aveam în faţa ochilor imaginea clasică a micului tocilar care nu ştie ce să scrie nici dacă-l laşi cu toate materialele

P.c. | 20.05.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, descrie in noua sa carte, „Primul pas”, prima dezbatere televizata cu Victor Ponta. Iohannis scrie ca Victor Ponta voia sa convinga prin ceva ce nu avea, aparand insa ca un "mic tocilar care nu ştie să scrie nici dacă-l laşi cu toate materialele pe masă”. Iohannis a scris, de asemenea, ca le-a spus sustinatorilor sai din PNL ca nu va incerca sa dea jos guvernul Ponta daca ajunge la putere, fiind sigur insa ca PSD scade in sondaje si ca, mai devreme sau mai tarziu, va exista o schimbare a majoritatii in Parlament, relateaza Gandul.

 

Klaus Iohannis considera că oamenii nu vor vota mai mult PSD dacă acest partid „stă mai mult la guvernare” şi că PSD nu creste în sondaje. Şeful statului a precizat că şi-a atenţionat susţinătorii încă din timpul campaniei prezidenţiale că nu este obligatoriu ca Guvernul Ponta să cadă dacă el va ajunge preşedinte.

 

Unii sunt dezamăgiţi că nu s‑a întâmplat asta, unii sunt surprinşi, iar alţii sunt plăcut surprinşi. Dar şi atunci am fost foarte convins, ca şi acum, că, dacă vor urma alegeri parlamentare, vom avea o schimbare de majoritate. Toate sondajele de până acum indică faptul că lucrurile se îndreaptă într-o astfel de direcţie, iar cetăţenii înşişi au arătat asta prin vot, şi anume că vor o schimbare. Însă schimbarea majorităţii parlamentare se produce fie prin alegeri, fie prin schimbarea opţiunii partidelor din Parlament.

 

Care lucru se va intampla primul, acela va duce la schimbarea guvernului. In orice caz, PSD nu işi creşte şansele la alegerile parlamentare dacă rămane, in continuare, la guvernare. Oamenii nu votează mai mult PSD dacă acest partid stă mai mult la guvernare. Poate dimpotrivă. E posibil să incerce să‑şi creeze anumite avantaje, dar e puţin probabil că va reuşi. Nu există indicii că PSD‑ul creşte in procente, in timp ce PNL‑ul scade. Dimpotrivă”, a scris Iohannis.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis, in noua sa carte: Traian Băsescu era obsedat de serviciile secrete. Victor Ponta este un personaj fără personalitate politică

 

Preşedintele dezvăluie în cartea sa că în timpul dezbaterilor televizate din campania prezidenţială, Victor Ponta i s-a părut ”un tip care vrea să convingă prin ceva ce nu are” : A venit în platou însoţit de un întreg alai: personaje cheie din staff-ul de campanie, soţia, purtătoarea de cuvânt. Şi s-a instalat la pupitru înconjurându-se cu adevărate turnuri de dosare şi documente. Şi în acea seară, în care ne-am întâlnit faţă în faţă într-un studio TV, ca şi în multe alte ocazii, Victor Ponta mi-a părut a fi un tip care vrea să convingă prin ceva ce nu are. Ştiu că mulţi au avut impresia că eu aş fi venit nepregătit în faţa unui contracandidat care se înconjurase cu vrafuri de dosare, cu documente şi citate.

 

Acesta este riscul, să pari nepregătit dacă nu vii cu citate şi copiuţe. Am avut aceeaşi problemă şi în liceu, la orele de limba română, când nu aveam obiceiul să reproduc mecanic citate. Dar de pregătit, eram pregătit, chit că am refuzat constant să învăţ lucruri pe de rost sau, mai târziu în viaţă, să răspund la bădărănii cu bădărănie. Când l-am văzut pe Victor Ponta flancat de dosare, am avut impresia că am în faţa ochilor imaginea clasică a micului tocilar care nu ştie ce să scrie nici dacă-l laşi cu toate materialele pe masă.

 

În ochii multora a părut chiar că are un avantaj, dar aparenţele sunt aparenţe şi nimic mai mult. În timp ce primul-ministru îşi turuia acuzele, m-am întrebat cum este posibil să afirmi că observatorii ACL-ului la secţiile din străinătate au chiulit, câtă vreme tu, PSD, ai cei mai mulţi absenţi, la o diferenţă imensă faţă de oricare dintre celelalte partide? Iată un exemplu banal, care rezumă, în prozaismul lui, întreaga linie de argumentaţie dezvoltată în şcoala acestui partid”, se arată în noua carte a preşedintelui.

 

Noua cartea a preşedintelui Klaus Iohannis, "Primul pas", va apărea săptămâna aceasta la Editura Curtea Veche. Ea va costa 30 de lei şi va fi lansata la Targul Bookfest, pe 23 mai, la ora 15, la Romexpo.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22