Klaus Iohannis l-a primit pe Antonio Costa la Cotroceni. Discuții despre cooperarea bilaterală

Redactia | 19.05.2022

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi pe premierul portughez Antonio Costa la Palatul Cotroceni. Cei doi au discutat despre cooperarea bilaterală și despre întărirea flancului estic.

Pe aceeași temă

Iohannis și Costa vor vizita joi batalionul 1 Instrucție Caracal.

„Bun venit Antonio Costa la Palatul Cotroceni.România și Portugalia împărtășesc aceleași valori democratice și interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am subliniat hotărârea de a intensifica cooperarea bilaterală, precum și eforturile comune pentru a consolida apărarea pe flancul estic al NATO”, a scris președintele Kalus Iohannis, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale, „cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai.”

„Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri Prim-ministrului António Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România și Portugalia în domeniul apărării”, transmite Administrația Prezidențială.

Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră. Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.

Joi după-amiază, Costa va vizita, alături de Iohannis și Ciucă, Batalionul Instrucție „Olt” din Caracal.

Anterior, premierul portughez a fost primit de omologul său român la Palatul Victoria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22