Klaus Iohannis, la semnarea Acordului privind finantarea Apararii: Romania este un membru RESPONSABIL in cadrul NATO

T.d. | 13.01.2015

Pe aceeași temă

Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare a fost semnat, marti, de presedintele Klaus Iohannis si partidele parlamentare. Luni, seful statului a vorbit despre un consens politic pentru ca bugetul Apararii sa atinga 2% din PIB in 2017, cu pastrarea pragului pentru cel putin zece ani. Iohannis i-a cerut, totodata, ministrului Apararii sa realizeze un calendar multianual de inzestrare a armatei, potrivit Hotnews.

Acordul a fost semnat de seful statului si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, si prim-vicepresedintele liberalilor Catalin Predoiu, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si presedintele PP-DD. Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.

La ceremonia de semnarea a acordului a participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, alaturi de mai multi consilieri prezidentiali.


Discursul presedintelui:

Va multumesc tuturor celor prezenti pentru ca ati inteles cu maturitate si responsabilitate ca este nevoie de un acord privind finantarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare.

Astazi le aratam militarilor romani ca ii respectam si ca dorim sa le imbunatatim conditiile de munca prin asigurarea finantarii necesare pentru pregatire si pentru inzestrarea cu echipament modern de lupta.

Faptul ca toti cei prezenti s-au angajat sa sustina atingerea in 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Aparare si sa pastram aceasta suma ca un minim pentru cel putin 10 ani arata dorinta Romaniei de a avea predictibilitate in asigurarea cheltuielilor militare.

Armata este un furnizor de securitate, dar poate sa fie si un furnizor de dezvoltare economica, pentru ca programele de inzestrare cu tehnica de lupta pot sa genereze parteneriate intre firmele de profil din tara si cele ale aliatilor nostri, precum si investitii straine si locuri de munca pentru romani.

Eu vad Acordul politic de sustinere a finantarii pentru Aparare si ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare. Pana acum s-au spus multe vorbe, au fost facute multe strategii care au ramas de obicei doar pe hartie. Este momentul sa tratam cu toata seriozitatea acest subiect important pentru securitatea nationala si sa obtinem rezultate.

Astazi aratam, totodata, ca Romania este membru responsabil in cadrul NATO si isi intelege bine atributiile.

Atunci cand asteptam solidaritate din partea aliatilor nostri, intr-un moment dificil pentru securitatea regiunii noastre, trebuie sa fim constienti ca suntem datori sa marim contributia financiara pentru Armata.

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana reprezinta elementele fundamentale ale politicii noastre externe si de securitate. Va asigur ca Romania se va comporta ca un partener de nadejde!

 

Obiectivele acordului

Acordul politic semnat in privinta asigurarii unei mai bune finantari a armatei prevede patru obiective.

Primul obiectiv vizeaza cresterea finantarii pentru Aparare, astfel incat la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB.

"Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire", se arata in document.

Al doilea obiectiv prevede mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017-2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB, iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestei proportii in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma.

"Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale", se arata in acord.

Cel de-al treilea obiectiv stipuleaza garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizeaza sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22