Klaus Iohannis, la Summitul NATO: Agresorul e Rusia și trebuie să construim o apărare foarte solidă

Redactia | 24.03.2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summitului NATO de la Bruxelles, că va insista în discuțiile cu aliații ca flancul estic să fie consolidat mai bine.

Pe aceeași temă

„Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic”, a declarat președintele. Acesta a salutat anunțul făcut de secretarul general al NATO, privind aprobarea grupului de luptă care va fi poziționat în România.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis: 

  • Ne întâlnim pentru a discuta situația din Ucraina, măsurile și planurile pe care le avem. Câteva lucruri pot să vă spun de pe acum. În cadrul acestui summit dorim să dovedim că suntem uniți și în NATO, și în relația Transatlantică.

  • Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, în primul rând ajutor umanitar. Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt importante cum ar fi consolidarea flancului estic NATO. 

  • Avem o veste foarte bună, conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune cadru. Urmează negocieri pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă.

  • În cadrul intervenției mele voi sublinia importanța sprijinului pentru refugiați, voi prezenta hub-ul de la Suceava pe care l-am înființat și le voi spune aliaților că pot participa la acest hub.

  • De asemenea voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Molodova, securitatea energetică a Republicii Moldova, care știm este dependentă de gazul rusesc.

  • Voi inisista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul e Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă pe flancul estic. Este nevoie de consolidarea și echilibrarea flancului estic.

  • Securitatea începe de acasă, noi de aceea am decis la ultima ședință a CSAT să creștem alocarea pentru apărare la 2,5% din PIB. Deja la ministerul Apărării se lucrează la un plan îmbunătățit. Ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă.

  • Trebuie să vă spun foarte clar. Niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare alianță de apărare care a existat vreodată.

  • Avem nevoie de apărare antirachetă și altele similare. Cu un camion și un tanc nu se mai poate câștiga mare lucru. Este nevoie de echipament modern și sofisticat, care este și scump.

  • Nu sunt date că Republica Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată vreo acțiune care o privește.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22