Klaus Iohannis: Măsurile luate de NATO sunt necesare. Evoluțiile de securitate din zonă o dovedesc

Redactia | 10.02.2022

Evoluțiile actuale de securitate din „vecinătatea noastră directă” dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, spune Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. a declarat joi președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul unei vizite la Brigada Multinațională Sud-Vest, de la Craiova.

„Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre.

Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice”, a precizat șeful statului.

 Iohannis a adăugat că România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat.

 „Angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creșterea continuă a capacității de apărare a țării noastre. Atât prin eforturile proprii depuse în plan militar, cât și prin participarea aliaților noștri la structurile multinaționale constituite în ultimii ani pe teritoriul țării noastre, dăm consistență profilului României de pilon de stabilitate și securitate la nivel regional și ne adaptăm situațiilor în permanentă evoluție”, a spus președintele României.

 De asemenea, Iohannis a apreciat că, în acest context, este deosebit de importantă o cooperare complementară întărită NATO-Uniunea Europeană în domeniul securității.

 „Conjugarea eforturilor celor două organizații aduce, cu siguranță, valoare adăugată securității țării noastre și celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări și plecând de la rolul prioritar al Alianței în domeniul apărării”, a spus președintele României.

 Iohannis a mai arătat că, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, „am început un proces amplu și complex de adaptare politică și militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări și de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri”.

 Astfel, comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est de la Craiova, reprezintă o măsură de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înființarea unei prezențe aliate avansate adaptate, a mai spus șeful statului.

 „Această structură și Comandamentul Multinațional de Corp, recent înființat la Sibiu, reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu. NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene”, a declarat președintele Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22