Klaus IOHANNIS participa marti la sedinta CSM in care se alege noua CONDUCERE

P.c. | 05.01.2015

Pe aceeași temă

Conform unor surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, marţi, 6 ianuarie, Klaus Iohannis va prezida şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii în care va fi aleasă noua conducere a instituţiei. Judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea şi-au anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM. Procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru postul de vicepreşedinte, relateaza stiripesurse.ro

 

Proiectele de management ale candidaţilor au fost publicate, marţi, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Judecătorul Alexandru Şerban susţine, în proiectul său de management, că sunt necesare o serie de modificări legislative pentru ca rolul de garant al independenţei justiţiei pe care îl are consiliul să fie mult mai eficient.

 

Judecătorul Marius Tudose Badea îşi propune continuarea procesului demarat în 2011, de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor prin "redesenarea hărţii administrative judiciare", pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.

 

Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, susţine, în proiectul publicat pe site-ul consiliului, că Ministerul Justiţiei ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificării pachetului de legi ale justiţiei. O altă prioritate asumată de procuror este "reanalizarea şi redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete şi alocarea acestor posturi finanţate către unităţile mari de parchet". Magistratul propune şi simplificarea bibliografiei în cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere din cadrul instanţelor şi parchetelor.

 

CITITI SI: IOHANNIS PRESEDINTE Prima vizita externa in Republica Moldova, pe 22-23 ianuarie

 

Judecătorul Alexandru Şerban (39 ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1998. De-a lungul carierei sale, el a fost judecător la Judecătoria Piteşti, preşedinte al Judecătoriei Sinaia, magistrat la Tibunalele Prahova şi Covasna şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov.

 

Judecătorul Marius Tudose Badea (42 ani) este membru în consiliu tot din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 şi a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, între 1 octombrie 2000 – 1 noiembrie 2001, şi pe cea de preşedinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.

 

Procurorul Bogdan Gabor (39 de ani) şi-a început cariera de magistrat în 1999 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 şi 2006 a deţinut funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanţe. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj. Apoi, până în 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.

 

CITITI SI: CSM primeste un buget REDUS, in 2015. Adrian Bordea, presedintele CSM: Sa avem un moment de reflectie asupra situatiei create

 

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu pot face parte din aceeaşi secţie. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituţia a fost condusă în 2014 de judecătorul Adrian Bordea, în calitate de preşedinte, şi de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepreşedinte.

 

În total, CSM are 19 membri. Nouă judecători şi cinci procurori sunt desemnaţi prin alegeri organizate de adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Acestora li se adaugă membrii de drept, respectiv ministrul Justiţiei, procurorul general al României şi preşedintele instanţei supreme, precum şi doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat. La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători şi cei cinci procurori.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22