Klaus Iohannis, pesimist în legătură cu șansele încheierii rapide a unui acord pe bugetul UE

Laurentiu Gheorghe | 21.02.2020

Președintele Iohannis se declară sceptic după primele runde de negocieri desfășurate la Bruxelles cu liderii europeni în ceea ce privește șansele României să obțină o suplimentare a fondurilor europene.

Pe aceeași temă

„Discuțiile cu conducerea Consiliului European și a Comisiei Europene, au durat până la 6 dimineata, când am intrat la negocieri. Rezultatul e cel puțin dezamăgitor: nu s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au apropiat. Încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Majoritatea dintre noi suntem destul de sceptici”, a declarat președintele Iohannis, aflat la Bruxelles, unde se desfășoară reuniunea extraordinară a Consiliului European, dedicată bugetului UE.

Șeful statului a avut, vineri dimineaţa, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

„Politica agricolă este un pilon de bază, trebuie finanțat, iar pentru România aceste fonduri sunt foarte importante”, a spus Iohannis, care a precizat că „au apărut în buget reduceri care ni se pare prea mari”.

„Părerile au fost împărțite. Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic. Majoritatea dintre noi ne dorim cel puțin bugetul propus sau mai mare”, a precizat șeful statului.

Liderii europeni se renunesc în aceste zile la Bruxelles, într-0 reuniune tensionată a Consiliului European, pentru a dezbate bugetul UE. Statele mari din Uniune doresc mai mulți bani pentru mediu, Inteligență Artificială și cercetare. Klaus Iohannis dorește alocarea unor fonduri substanțiale pentru politica de coeziune și agricolă, necesare dezvoltării României.

Iohannis a mai adăugat că, în cadrul negocierilor pentru bugetul UE, „trebuie să ne păstrăm optimismul” dar, în același timp, „șansele nu sunt mai bune azi decât au fost ieri”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22