Klaus Iohannis, posibil candidat la poziția de președinte al Consiliului European în 2019?

Readctie | 02.03.2018

Klaus Ioahannis este în cărți pentru numirea în funcția de președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk, fostul premier polonez, dezvăluite jurnalistul Dan Tapalagă pe HotNews.ro, citând surse politice de la Bruxelles.

Pe aceeași temă

 

Potrivit surselor citate, nu este cunoscut dacă Iohannis s-a gândit să se înscrie în cursa europeană, însă in mod cert de bucură de susținerea oficialilor europeni care au și început să pregătească terenul acceptării presedintelui Iohannis pentru pozitia de presedinte al Consiliului.

 

„Dacă Michel Barnier, negociatorul sef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge seful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari sanse la sefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate. Aceste doua pozitii sunt de regula negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la inceputul anului viitor, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

 

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani și jumătate cu o prelungire aproape automata pentru al doilea mandat. Donald Tusk este presedinte al Consiliului European din decembrie 2014.

 

Aceasta pozitie, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in probleme europene, este negociata in functie de numele care va ocupa functia de presedinte al Comisiei Europene. Daca viitorul sef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul presedinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene. Nu este o regula scrisa, ci o cutuma pentru a mentine un echilibru in interiorul UE.

 

Potrivit acestora, semnificativ ar fi si faptul ca președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus, in septembrie 2017, ca la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE să se țină un summit european la Sibiu, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre. Acesta ar fi tot un gest de curtoazie din partea oficialilor europeni, prin care se incearca profilarea lui Klaus Iohannis pentru o eventuala candidatura la Consiliul European.

 

In fine, Romania ar urma sa preia din ianuarie 2019 presedintia UE, un alt posibil atu in favoarea candidaturii lui Iohannis la sefia Consiliului European.

 

Problema este ca daca ar accepta pozitia de candidat la presedintia Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui sa renunțe la candidatura la functia de sef al statului in 2019.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22