Klaus Iohannis: Premierul Ponta a ales SA SACRIFICE interesul tarii pentru interesul propriu. Daca Ponta se punea la dispozitia procurorilor, probabil nici nu-l SUSPENDAM

T.d. | 09.06.2015

Pe aceeași temă

La cateva ore de la votul prin care deputatii au respins cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, presedintele Iohannis critica in termeni duri decizia Legislativului si situatia creata. “Dl. Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu”, a spus presedintele tarii.

Premierul “s-a folosit de influenta pe care o are si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala, iar Parlamentul a executat ordinul”, a criticat presedintele situatia politica a momentului.

Varianta aleasa de seful Executivului, mai arata presedintele, este proasta, deoarece acum premierul “nu mai poate demonstra nimanui ca a avut dreptate”.

Seful statului il acuza pe prim-ministru ca a ales sa sacrifice interesul tarii pentru cel personal, in ceea ce a descris ca fiind o zi trista pentru democratia din Romania.

O zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie”, mai arata Iohannis.

"Se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu. Din acest motiv, am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania".

"Daca Victor Ponta le-ar fi cerut deputatilor sa-i ridice imunitatea si colegii sai ar fi facut acest lucru, probabil ca nu l-as fi suspendat si am fi gasit o solutie ca Justitia sa se pronunte cu celeritate pe dosarul sau", a declarat marti presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele a vorbit, totodata, despre existenta a doua Romanii, una a oamenilor simpli si alta in care Victor Ponta este protejat de majoritatea parlamentara.

“Ce sa inteleaga un cetatean simplu? Ca oricine e acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara. Ce sa inteleaga un simplu ales local, ca el poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu. Ce sa inteleaga un simplu parlamentar, ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara.

Ce sa intelegem cu totii de aici? Exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a dl Ponta?”, a incheiat presedintele.
 

Klaus Iohannis: Parlamentul, scut pentru Victor Ponta

Anterior declaratiei din aceasta seara, presedintele Iohannis a reactionat la votul dat de Camera Deputatilor pentru respingerea cererii DNA in cazul Victor Ponta.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Iohannis a precizat ca parlamentarii majoritatii au format un scut pentru apararea lui Victor Ponta, impiedicand justitia sa-si faca datoria.

Presedintele considera ca actuala majoritate este in stare sa distruga atat imaginea Parlamentului cat si pe aceea a Romaniei pentru a-l salva politic pe Victor Ponta. In finalul mesajului sau, Iohannis a aratat ca singura iesire din aceasta situatie este demisia premierului Ponta.
 

Mesajul presedintelui Iohannis:

"Imi mentin punctul de vedere conform caruia Parlamentul nu ar trebui sa obstructioneze actul de justitie. Regret faptul ca astazi coalitia de guvernare a impus o decizie in sens contrar. Regret, totodata, faptul ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru persoana Victor Ponta, banuita de fapte penale.

Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoriasunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului, asa cum ar trebui ea sa functioneze intr-un stat de drept, si sa afecteze imaginea Romaniei pentru a salva politic o singura persoana.

Majoritatea parlamentara refuza sa accepte semnalul dat de cetateni, care a fost unul foarte clar: stop coruptiei, politica facuta cu integritate si responsabilitate. In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru".

 

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi pentru si 120 impotriva. Ieri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22