Klaus Iohannis promulga modificarea Legii audiovizualului. Parlamentul va putea demite presedintele CNA

T.d. | 21.07.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) va putea fi demis de Parlament, dupa ce presedintele Iohannis a promulgat modificarea legii audiovizualului in acest sens. Legislativul va dispune de prerogativa de a demite seful CNA prin respingerea raportului de activitate a institutitei.

Klaus Iohannis a semnat un decret pentru promulgarea Legii privind modificarea articolului 20 din Legea audiovizualului 504/2002, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Pana la acest moment, legislatia nu permitea demiterea presedintelui CNA, insa stipula obligativitatea ca institutia audiovizuala sa depuna un raport anual de activitate si executie bugetara, potrivit HotNews.

Proiectul a fost initiat de presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, parlamentarul social-democrat Georgica Severin, alaturi de liberalul Gigel Stirbu, la randul sau seful Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.

De altfel, atat Georgica Severin, cat si Gigel Stirbu, i-au cerut in repetate randuri demisia actualei sefe a CNA, Laura Georgescu, implicata in multiple scandaluri publice si anchetata de DNA.

Initiativa legislativa a fost respinsa initial de deputati, in 6 mai, insa a primit vot pozitiv in Senat, ca for decizional, in 29 iunie.

Modificarea articolului 20 din Legea audiovizualului prevede ca “respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului National al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului".

Astfel, "Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului presedinte", in timp ce "fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului".

Modificarea in cauza este semnificativa, in conditiile in care pana la acest moment legislatia audiovizuala nu prevedea posibilitatea demiterii sefului CNA, ci doar obligativitatea Consiliului de a depune un raport anual de activitate si executie bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22