Klaus Iohannis: Rezultatul turului întâi este cel mai slab rezultat al PSD din ultimii 30 de ani

Laurentiu Gheorghe | 13.11.2019

Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că este „reprezentanta unui partid anti-democratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat”.

Pe aceeași temă

Ieri, șeful statului a respins ferm, într-o postare pe Facebook, o eventuală dezbatere cu Viorica Dăncilă în turul doi al prezidențialelor, susținând că „nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile”.

În schimb, președintele a promis că „va dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă”

Întrebări și răspunsuri:

 • G4Media.ro: Ați spus că nu doriți o dezbatere cu dna Dăncilă pentru a nu o legitima. Totuși în 2014 ați participat, ați spus că ați făcut-o pentru că nu l-ați acuzat pe Ponta de acțiune nedemocratică. A fost marțea neagră nedemocratică?

  • A: Marțea neagră a fost o încercare penibilă a părții PSD-iste a guvernului Ponta, împreuna cu Victor Ponta, de a da ordonanța pe amnistie și grațiere. Ei mereu au făcut zid în jurul persoanelor penale. Atunci marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru că PNL a intervenit clar, dur și eficient și nu s-a făcut nimic, decât o inițaitivă eșuată în Parlament

  • Q: Acțiunea de suspendare a președintelui din 2012, văzută de mulți ca o tenativă de lovitură de stat, a fost democratică?

  • A: Țin să vă amintesc că la vremea respectivă am spus din postura de independent politic că suspendarea a fost o prostie și o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat nu am crezut, că au fost slabi. Suspendarea în sine nu poate fi considerată un act nedemocratic. Eram primar în Sibiu, am devenit nepopular în USL când le-am spus colegilor că e o prostie.

  G4Media.ro: De ce nu participati la o dezbatere cu Dăncilă, căreia îi reproșați un comportamt antidemocratic, deși și Victor Ponta a avut așa ceva. Cum convingeți alegătorii că nu doriți să participați la o dezbatere pentru că vă temeți, că vă e frică, și invocați acest argument?

  • A: Ca să vă răspund exhaustiv, ar trebui să încep să-l apăr pe Ponta, ceea ce nu voi face. Pot să vă spun că sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD din ultimii 3 ani.

  Dialectica.ro: În ce măsură vă reproșați eșecurile de politică externă? Nu am aderat la Schengen, am ratat Consiliul de Securitate ONU, am ratat vicepreședinte Parlamentul European, nu ni s-au ridicat vizele pentru SUA?

  • A: Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră conform legislației americane dacă rata de refuz e 3%. Rata României e 10%. Noi lucrăm împreună cu americanii la asta.

  • Schengen, ca și MCV, ca și eșecului la ONU, se datorează politicii catastrofale a PSD și a doamnei Dăncilă, și mentorului domniei sale, care au crezut că nu contează ce face PSD. Am fost foarte aproape de a găsi soluția

  • Q: Cu ce gând pleacă în această seară la culcare omul Iohannis?

  • A: Cu gândul că mâine merg în campanie.

  Știridiaspora.ro: Ați avut întâlniri cu Donald Trump, și în NATO, cum comentați declarația lui macron ca NATO e în moarte cerebrală?

  • A: E o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni la început de decembrie și vom discuta despre ce poate face NATO.

  • Q: Refuzul de a participa la dezbatere cu Dăncilă vă aparține sau e al consultanților?

  • A: Aceste lucruri nu se fac publice.

  DC News: Ati spus că electoratul vă cunoasște și pe dvs și pe Dăcncilă. Când aveți de gând să ne prezentați un biulanț al primului mandat?

  • A: La dezbaterea pe care o voi organiza.

  • Q: Dl Orban s-a oferit să meargă în locul dvs la dezbatere cu Dăncilă. Cum apreciați asta?

  • A: Eu știu ce a spus dl Orban pentru că am fost împreună când am discutat. Dl Orban a spus că dacă dna Dăncilă vrea neapărat să discute cu cineva, să vorbească cu el despre dezastrul lăsat în urmă

  Prima TV: Ce veți face dacă veți fi pus în situația de a mai da PSD o șansă?

  • A: M-am învățat minte. Am spus că nu voi mai desemna premier PSD în mandatul meu. Așa a fost situația parlamentară, sper că nu va mai ajunge PSD în acestă situație.

  Prima TV: O parte din electorat e nemulțumit că nu ați avut dezbateri tv în primul mandat. veți avea în al doilea?

  • Q: E o idee intereaantă.

  Adevărul: De ce nu ați participat la nici o ședință CSM în condițiile războiului de acolo pe tema Secției Speciale?

  • A: Eu respect cu sfințenie independența justiției. Faptul că în COnstituție scrie că președintele codnuce ședința nu înseamnă că votează. Dacă la guvern am mers, a fost o acțiune eminamente politică. Nu accept să meargă nimeni la CSM cu acțiuni politice, nici eu. Și eu am avut anumite îngrijorări, dar sunt convins să se vor rezolva.

  Adevărul: Șeful DNA a spus ieri că SRI nu mai trimite sesizări la DNA. Aveți explicații de la Hellvig?

  • A: E o chestiune pe care noul ministru al Justiției o ca prelua și o vom discuta

  • Q: Aveți cască în ureche, vă suflă cineva?

  • (Își arată urechile) Aici nu, aici nu. (Râzând). Nu cred că mă bănuiți că am nevoie de copiuță.

  TVR: Acum 5 ani promiteați mai puține vorbe și mai multe acțiuni. Vreodată v-ați temut de perspectiva suspendării?

  • A: În realitate, suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut n-am avut de ce să mă tem, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat electoral. Dar suspendările nu sunt soluția într-o democrație. La noi suspendarea e făcută din motive strict politicianiste, de partid, și va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine făcute în Constituție. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare.

  • Q: De ce nu ați participat la mai multe ședințe de guvern?

  • Nu e rolul președintelui să meargă în guvern și să sperie guvernul. De aceea am făcut-o numai când a trebuit și a funcționat.

  TVR: România e singura țară care a rămas cu MCV. Ce se poate face în anul viitor?

  • A: Se pot face multe lucruri, dar mecanismul nu va fi ridicat. Nici bulgarii nu îl au încă ridicat. Discuția e mai degrabă de ce a acceptat Comisia să spună că Bulgaria a îndeplinit toate condițiile. Lucrurile pot fi corectate însă, ministrul Justiției a început deja.

  • Recunosc că nu mi-a căzut bine că această Comisie Europeană face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, diferențiere pe care noi nu o vedem chiar așa.

  Agerpres: Care este cea mai mare realizare a mandatului dvs?

  • A: Ultima. Înlocuirea puterii PSD cu o putere pentru români, sublimată în Guvernul Orban.

  Agerpres: Președintele ALDE spune că votul în țară ar trebui să dureze trei zile. Cum vedeți asta?

  • A: Nicicum. Nu am urmărit discuția.

  Europa Liberă: Care e abordarea dvs față de Rusia? Care ar trebui să fie poziția Româniai, acum că marile puteri europene refac punțile?

  • A: Relația se înscrie în cadrul celei din Consiliul European. Comportamentul Rusiei l-am calificat ca fiind asertiv, Rusia a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea și în frontul estic. Relația economică e puternic afectată de sancțiunile pentru ocuparea Crimeei sau pentru criza din Donbas. Politica noastră a fost stabilită în linii mari cu toți partenerii europeni și ne vom ține de această linie, în speranța că în timp lucrurile vor găsi o ameliorare.

  Europa Liberă: Ce ați întreba-o pe Dăncilă dacă ar fi aici în sală?

  • A: Vi se pare arogant dacă aș spune că nu aș întreba-o nimic?

  • Q: Dacă ar fi electorarul PSD-ist?
   A: Dragă electorat, e bine așa? Dacă nu, votează Iohannis!

  Realitatea Plus: Ați anunțat dezastrul lăsat de PSD la buget. Ați făcut tot ce puteați pentru a preîntâmpina dezastrul?

  • A: Da, am avertizat public, am arătat și soluțiile, dar PSD a ales să acționeze așa cum a acționat. Ce avem acum e rezultatul de așteptat și ntural al unei guvernări eșuate, dezastruoase, am avertizat de nenumărate ori.

  Realitatea Plus: Într-o întâlnire cu liberalii le-ați transmis că nu îi veți lăsa de capul lor. Cum vă veți implica?

  • A: Avem un guvern al României și recunosc că șe-am spus că nu-i mai las de capul lor pentru că e obligatorie și benefică colaborarea guvern-președinte. În acest sens am avut o serie de întâlniri și voi mai avea cu premierul și miniștrii. E nevoie de o corelare strânsă pentru a corecta multiplele greșeli făcute și pentru a începe resetarea României. La început trebuie făcută curățenie, apoi făcute lucrurile mai bine

  • Digi24.ro: Ați avut un mandat plin de crize. Care sunt lucrurile pe care le regretați?

   • A: Regret că nu am putut să temrinm mai repede faza PSDistă, pentru că România a pierdut nenumărate oportunități în plan european, economice, oportunități ratate din cauza acțiunilor PSD. Au fost ani complicați pentru România și cred că pot spune că am reușit în acești ani să țin România pe linia clară euro-tlantică, am evitat crize profunde și mi-aș fi dorit să am ocazia să lucrez cu un guvern care să lucreze pentru români, să ducă România înainte. Cred că la final pot spune că am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale

  • Digi24.ro: Vacanțele dvs. Care sunt vacanțele în care ați pelcat de când sunteți președeinte?

   • A: Săptămânile de lucur arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă. În chestiune avacanțelor sper că Românii au văzut cum merg câte o zi la munte, să discut cu români. Am fost plecat în total în 3 vacanțe în 5 ani. Chiar dacă am fost plect, am lucrat. Președintele nu are dreptul la concediu pentru că munca lui nu poate fi preluată de nimeni. Și când am plecat în vacanță mi-am luat mapa și am lucrat pe documente, inclusiv pe telefon. Din păcate, în ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSDiști

  • Antena 3: Ați spus că nu vreți dezbatere cu Dăncilă. Nu vă temeți că vă va fa afecta din punct de vedere al votului? Aseară erau foarte mult emesaje pe Facebook de la susținători care vă cereau să participați la dezbatere.

   • A: Nu cred. Însă vă spund rept că am înțeles această nevoie de dezbatere. Am spus deja de ce nu accept dezbaterea cu doamna Dăncilă. Însă pentru a suplini această dezbatere voi organzia eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită.

  • Antena 3: Situația abuzurilor de la DNA din mandatul lui Kovesi. De ce nu ați sancționat public aceste abuzuri, de exemplu cazul Negulescu?

   • Eu am considerat și consider că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat activitatea DNA. Eu voi sprijini în continuare ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri acolo, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există Inspcția Judiciară, există CSM, acolo se discută toate aceste lucruri, nu la Administrația Prezidnețială. Eu m-am exprimat politic pentru anticorupție

  • Evenimentul Zilei: De ce ați numit-o pe Viroica Dăncilă premier? Regretați acest lucru?

   • A: Nu am bănuit că e așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD și am bănuit că 10 ani la Bruxelles a văzut cum funcționează o democrație. Nu am cunoscut-o înainte și recunosc că e o mega-dezamăgire evoluția către un premier anti-democratic.

   • Din acest pucnt de vedere, ca rezultat final, pot spune că îmi pare rău. Dar la acel moment, să ne amintim, era o majoritate puternică în Parlament, care nu putea fi contestată. Eu încă din campania din 2014 am spus că voi respecta litera și spiritul Constituției. Când a existat o majoritate puternică și a propus un candidat fără probleme penale și fără antecedente anti-democratice, am considerat că poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția anterioară

  • Evenimentul Zilei: Azi, președintele Kelemen Hunor a făcut o declarație foarte interesantă că vă va vota pe dvs, dar că nu va face campanie și nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. E un electorat important. Cum îi veți convinge să iasă la vot?

   • A: Eu contez pe votul lor, vă spun sincer, și cred că majoritatea vor înțelege miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația sa. Că își doresc o țară faină. Păi asta îmi doresc și eu

  • Mediafax: Ați declarat în 2014 că Ponta își menține atitudinea arogantă. În schimb acum nu mai doriți. Ce s-a schimbat din 2014 până acum?

  Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

  • În primul despre alegeri, țin să multumesc in mod deosebit diasporei care a votat masiv. o multumire specială pentru romanii care m-au votat pe mine.

  • Remarc organizarea foarte buna a alegerilor de catre guvernul orban

  • Rezulattul de duminica a fost o visctorie pentru mine, dar a fost cel mai prost rezultat al PSD din ultimii 30 de ani

  • Acest PSD în ultimii trei ani de cand guvernează a reusit sa ne aduca intr-o stare crasa de disperare.

  • PSD a încercat să acapareze toate sistemele publice, să legifereze pentru hoți, să-și înșurubeze pilele neamurile peste tot. Au atacat firmele provate, au atacat tot ce a funcționat

  • Dar românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor și așa ajungem la ce s-a întâmplat recent

  • Suntem în curs de realizare a României normale. Primul pas s-a făcut în 26 mai. La referendum am spus Stop asaltului PSDist asupra justiției, după care Parlamentul a spus Stop guvernării PSD

  • Până și Parlamentul nu i-a mai răbdat

  • Duminica trecută, românii au spus clar că nu mai vor PSD

  • Despre mine: am dovedit în ultimii că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos

  • Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume

  • Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, democratice, și așa s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de puțini, sperată de mulți

  • Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătpțirea securității României. De la început am adunat toate forțele politice pentru acel pact de 2% pe Apărare

  • Și la finalul mandatului am dovedit că știu să opresc PSD

  • Despre dezbatere: de ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD?

  • Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiției

  • A fost foarte activă să facă zid în jurul unor persoane cu probleme penale

  • A fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor

  • Dna Dăncilă e reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor, și care acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect

  • Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani

  • Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata PSD

  • Îmi doresc o Românie fără PSD la conducere. Nu are decât să stea în Opoziție dacă vrea să se reformeze. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu e loc pentru un astfel de PSD și pentru o dezbatere cu un astfel de candidat

  • În ultimele zile s-a discutat mult și bine despre dezbatere și rolul ei în democrație

  • Înțeleg perfect nevoia, dorința de dezbatere reală, așezată. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marțea viitoare, la care vor fi invitați să dezbată cu mine mandatul încheiat, planul meu pentru viitorul mandat

  • Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnaliști. Va fi o discuție deschisă, așezată.

  • Detalii despre acesată dezbatere veți primi de la echipa mea de campanie.

  Opinii

  RECOMANDAREA EDITORILOR

  Bref

  Media Culpa

  Vis a Vis

  Opinii

  Redacția

  Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
  Tel: +4021 3112208
  Fax: +4021 3141776
  Email: redactia@revista22.ro

  Revista 22 este editata de
  Grupul pentru Dialog Social

  Abonamente ediția tipărită

  Abonamente interne cu
  expediere prin poștă

  45 lei pe 3 luni
  80 lei pe 6 luni
  150 lei pe 1 an

  Abonamente interne cu
  ridicare de la redacție

  36 lei pe 3 luni
  62 lei pe 6 luni
  115 lei pe 1 an

  Abonare la newsletter

  © 2021 Revista 22