Klaus Iohannis: Romania nu este pregatita sa adere la euro. Ne aflam intr-un "non-stadiu"

Dora Vulcan | 17.11.2016

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu e momentul potrivit ca Romania sa impuna un termen de intrare zona euro si ca acum ne aflam intr-un non-stadiu. Iohannis spune ca o eventuala aderare ar presupune ca Romania sa renunte exact la acele "parghii" care au ajutat-o in aceasta perioada in privinta politicii monetare, ceea ce explica si cresterea economica mare a Romaniei, comparativ cu a altor state.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Nu avem un deadline, nu e bine sa ne punem acum un deadline", a spus Iohannis, aflat joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizata la Universitatea Babes-Bolyai, citat de ziare.com.

 

 

El si-a contextualizat analiza facand referire la crizele prin care trece la ora actuala Uniunea Europeana "si nu putem spune ca le gestionam cu maiestrie"

 

 

"Romania se afla intr-un non-stadiu. Chestiunea a fost cam repede si cam des politizata si trebuie indeplinite si aici cateva criterii pentru a deveni in principiu eligibili pentru zona euro. Romania in principiu indeplineste aceste principii, dar din exces de zel au fost politicieni care la un moment dat au propus ca Romania sa devina parte a zonei euro din 2019, ceea ce a fost nerealist si a fost atat de nerealist incat nici macar nu s-au intrunit acele comisii tehnice", a explicat seful statului.

 

 

Inainte de declaratia facuta joi de Iohannis si economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a avertizat cu fermitate ca Romania nu-si poate sustine prezenta in zona euro cu o mentalitate de tipul "mesterul Manole":

 

 

"Efortul continuu, de lunga durata, este ceea ce trebuie. Clasa politica ar trebui sa spuna ca noi ne pregatim de o cursa de maraton si nu de una de 100 de metri", a avertizat Lazea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22