Klaus Iohannis și Maia Sandu condamnă provocările de a atrage R. Moldova în conflictul ucrainean

L. G. | 06.05.2022

Președintele Klaus Iohannis a vorbit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre situația de securitate din regiune și implicațiile conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a României cu Republica Moldova. Cei doi oficiali au analizat noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi în această criză, pe toate palierele.

Iohannis a spus că a semnat ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, președintele a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie 2022 la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria. Iohannis a reiterat poziția țării noastre privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Maia Sandu. Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova.

Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul țării noastre de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

La rândul său, Maia Sandu a exprimat apreciere și mulțumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22