Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Dora Vulcan | 05.12.2019

Președintele Iohannis și-a afirmat intenția de a se implica pentru stoparea defrișărilor ilegale, care sunt la concurență cu cele legale și a spus că ar trebui reactivată Garda de Mediu.

Pe aceeași temă

"Am discutat aceste chestiuni (defrișările ilegale - n.r.). Am cerut chiar date foarte concrete. Pot să vă spun că personal îmi doresc să mă implic foarte mult pentru că aceste tăieri ilegale trebuie stopate. (...) Am discutat astăzi mai mult de o oră împreună cu ministrul Mediului și cu premierul. Este nevoie de politici solide, măsuri ferme, la nivel de Minister care să repună Garda de Mediu în funcțiune pentru a preveni aceste defrișări ilegale. Datele sunt de speriat. Se taie ilegal o cantitate de lemn egală cu cea care se taie legal. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care pot fi transformate în legislație. Alte propuneri care, prin ordin al ministrului, pot îmbunătăți deja în termen scurt situația", a afirmat, joi seară, președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președintele a amintit că în CSAT a fost discutată situația defrișărilor ilegale, dar PSD nu a dorit punerea în practică a deciziilor luate.

"Aceste soluții se pun în practică de Guvern, nu de CSAT. CSAT a discutat această chestiuni, am avut o hotărâre cadru, însă aceste chestiuni nu s-au pus în practică fiindcă PSD în realitate nu a dorit. PSD a făcut tot ce a putut ca să apere cealaltă parte. Ministerul Mediului trebuie să vină acum cu măsuri în sprijinul și a bugetului național. Dacă se defrișează ilegal jumătate din masa lemnoasă care se taie într-un an în România, această masă lemnoasă nu aduce niciun beneficiu la buget", a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a reclamat că PSD a folosit informații false privind asocierea sa alături de "unii care defrișează".

"Au existat, și acum pot s-o spun fără probleme pentru că nu mai suntem în campanie electorală, o întreagă politică PSD de denigrare a subsemnatului, folosind informații numite fake news, cum că eu aș fi prietenul unora care defrișează și că aș fi împotriva pădurilor. Nu. Eu sunt, cam de când mă știu, un adept al protejării pădurilor și al unui mediu curat. Nu am de gând să mă schimb de dragul PSD sau al altora. Mă preocupă, mă implic mai departe și sunt foarte încrezător în felul în care Guvernul vrea să abordeze aceste chestiuni. (Mă voi implica - n.r.) ca și până acum, discutând și căutând împreună cele mai bune măsuri", a declarat președintele.

Premierul Ludovic Orban a declarat că joi dimineața a analizat împreună cu Klaus Iohannis activitatea Ministerului Muncii, a Mediului și a Ministerul Tineretului și Sportului. Șeful Executivului susține că e normal să existe dialog permanent între Guvern și Președinție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22