Klaus Iohannis: Voi face totul ca democrația și statul de drept să nu fie afectate în România

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2019

Preşedintele Iohannis a declarat, marţi, în fața ambasadorilor străini acreditați la București, că va face tot ceea ce ţine de el pentru ca democraţia şi statul de drept din România să nu fie afectate.

Pe aceeași temă

„O bună parte a eforturilor noastre este în acest moment îndreptată către exercitarea cu succes a Preşedinţiei ţării noastre la Consiliul UE. Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiţie independentă şi eficiente. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem preşedinţia Consiliului UE, mai mult ca niciodată. Vă asigur că voi face tot ce ţine de mine ca preşedinte pentru ca aceste valori să nu fie afectate. Vă asigur că, indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne româneşti, pe care o cunoaşteţi foarte bine, în ceea ce priveşte afacerile europene toţi factorii de decizie ai României vor acţiona unitar şi cât mai eficient astfel încât Preşedinţia Consiliului UE să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a afirmat Iohannis la reuniunea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Presedintele a inceput prin a "saluta recunoasterea efortului Romaniei de participare la sistemul NATO antiracheta, prin baza Deveselu, in Missile Defense Review a Statelor Unite, recent prezentata de catre presedintele Trump". Totodata, a reiterat ca Romania isi va resecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Aparare.

"Vom continua si in acest an sa aprofundam parteneriatele si relatiile de tip strategic ale Romaniei - cu Franta, cu care am dat un nou elan Parteneriatului Strategic, impreuna cu presedintele Macron, prin semnarea anul trecut a unei noi Declaratii privind Parteneriatul Strategic si lansarea exceptionalului Sezon cultural comun; cu Germania, cu care dialogul politic la cel mai inalt nivel si cel sectorial au cunoscut anul trecut un dinamism remarcabil.

Cu Italia, unde am avut in 2018 o vizita de stat extrem de buna, confirmand soliditatea relatiei noastre; cu Polonia, cu care am continuat intarirea cooperarii noastre securitare si in alte domenii; cu Turcia, Japonia, pentru a da doar cateva exemple. Lor li se adauga relatiile cu statele din Orientul Mijlociu si din Asia", a spus Iohannis.

Iohannis a reiterat si pozitia Romaniei in ce priveste sustinerea Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

"In relatia cu Republica Moldova, vom mentine atentia noastra prioritara asupra Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeana a acestui stat si vom incuraja ferm continuarea reformelor necesare apropierii de Uniune.

In egala masura, sunt convins ca este necesar, mai mult ca oricand in aceasta perioada, ca Uniunea Europeana si statele membre sa continue, pe baza angajamentului politic clar al Chisinaului, sprijinul si angajamentul in favoarea integrarii europene a Republicii Moldova", a spus Iohannis.

Seful statului a spus si ca Romania isi mentine dorinta de a obtine un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, precum si sa devina membru OECD.

"Este nevoie de progrese la nivelul proceselor de pace destinate solutionarii conflictelor din Libia, Siria, Yemen sau in privinta Procesului de Pace in Orientul Mijlociu. Romania s-a pronuntat si se pronunta pentru solutionarea politica a acestora, pe baza negocierilor si in conformitate cu rezolutiile relevante ale Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale a ONU.

In alt registru, reiterez sustinerea Romaniei pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizatiei Natiunilor Unite. Acest angajament de durata in favoarea pacii, justitiei si dezvoltarii durabile reprezinta esenta mesajului Romaniei in campania sa pentru obtinerea, la alegerile din acest an, a unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Consider ca Romania are o candidatura puternica si imi exprim speranta ca statele pe care le reprezentati vor acorda increderea lor Romaniei cu prilejul alegerilor din luna iunie. In egala masura, reiterez obiectivul Romaniei de a deveni membru OCDE. Multumesc tuturor tarilor membre OCDE pentru sprijinul acordat pana acum Romaniei, considerata unanim cel mai bine pregatit aspirant european si contez pe manifestarea activa a acestui sprijin si in 2019, cu rezultate, sper, decisive", a conchis Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22