Klaus Johannis între campania de imagine şi logica guvernării

Alexandru Lazescu | 16.10.2009

Pe aceeași temă

O întrebare legitimă pe care probabil si-o pun multi este cît de mult stie cu adevărat Klaus Johannis despre aranjamentele de culise convenite de cvartetul PSD - PNL - UDMR - Dan Voiculescu, devenit, după caz cvintet dacă îl mai adăugăm pe listă si pe Varujan Pambuccian de la Grupul minorităţilor naţionale. Sigur e uşor de înţeles că oricine nu poate fi decît flatat atunci cînd i se oferă funcţia de prim ministru. Însă între timp dl. Johannis trebuie să fi realizat si faptul că si-a asumat riscuri de imagine mai mari decît cele anticipate iniţial.

Una este să te asociezi cu PNL sau UDMR si cu totul altceva să-ţi lipeşti numele de Dan Voiculescu în al cărui fief de la Grivco a fost tranşată, imediat după căderea guvernului, formula coaliţiei anti-Băsescu. În al doilea rînd, chiar dacă e foarte probabil că propunerea liberalilor nu a venit peste noapte, fiind lucrată cu ceva vreme înainte, e greu de crezut că primarul Sibiului a avut suficient timp să negocieze serios cu formatiunile din coaliţie, aşa cum e normal să se întîmple în astfel de cazuri, condiţiile implicării sale în proiectul politic care i s-a propus. Or, după cum se spune adesea, diavolul se regăseşte în detalii.

Să ne aducem aminte că Theodor Stolojan, un om cu o forţă politică semnificativ mai mare ca a d-lui Johannis, care ocupa poziţia de prim-vicepresedinte al PDL, s-a retras după ce fusese deja anunţat drept premier desemnat de către presedinte atunci cînd a înteles că în guvernul PDL – PSD va avea un rol mai degrabă decorativ, cu putine atribute reale atît în privinţa numirilor de ministri cît si a politicilor de promovat. Or, ar fi naiv să-ţi imaginezi că acum Klaus Johannis se va afla într-o postură diferită, în cazul în care el ar ajunge, la un moment dat, la Palatul Victoria.

În aceste condiţii un potenţial prim ministru Johannis ar descoperi foarte repede că una e logica bătăliei de imagine la care asistăm în prezent si cu totul alta aceea a guvernării. Admiţînd că ar rămîne în funcţie si după consumarea prezidenţialelor, ceea ce e de asteptat doar dacă Traian Băsescu mai cîstigă încă un mandat la Cotroceni, el riscă să eşueze în postura unei marionete controlată de liderii politici ai coaliţiei care îl sprijină, după ce imperativele aprinsei bătălii politice din aceste zile îl ridicaseră la statutul de salvator al naţiunii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22