Kovesi avertizeaza: Daca abuzul e dezincriminat, se pierd sute de milioane de euro

Vlad Toma | 10.06.2016

Laura Codruța Kovesi, sefa DNA, a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, cu cateva zile inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa decida daca dezincrimineaza abuzul in serviciu, ca peste 40% dintre cazurile anchetate de DNA includ astfel de acuzatii si ca prejudiciul inregistrat in acestea este de 620 de milioane de euro doar in 2015.

Pe aceeași temă

 

„Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, a spus Kovesi, citata de Digi 24.

 

Sefa DNA a mai spus ca sunt mii de funcționari publici care semnează în fiecare zi contracte, fără să se teamă sau fără să spună că nu știu ce să facă, acestia ajungand chiar sa se specializeze si sa nu mai ia mita direct, fara sa faca licitatie, ci prin acte aditionale.

 

Ea a mai precizat ca DNA a studiat cazul si legea este suficient de previzibila iar neclaritatile invocate s-ar datora unor generalizari nejustificate. In plus, a adaugat sefa DNA, in ultimii 10 ani, CCR a respins de mai multe ori exceptia analizata in acest zile.

 

Dacă CCR dezincrimineaza abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat sefa DNA, la Digi 24.

 

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis acum cateva zile sa amane pentru 15 iunie discutarea exceptiei de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu, exceptie ridicata in mai multe dosare.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22