Kovesi catre Nastasiu: Daca s-a furat, te vom ancheta pentru favorizarea infractorului

Fara Autor | 18.11.2009

Pe aceeași temă

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi declara ca in timpul cercetarilor facute de CSM, care au dus la excluderea din magistratura a procurorilor Ciurea si Nastasiu, cei doi nu au reclamat ca ar fi facut interventii in dosare. “Daca stiai ca s-a platit o rascumparare si ca s-au furat bani, de ce nu ai facut nimic? Vom face verificari, dar, daca ce ai spus e real, te vom ancheta si pe tine pentru favorizarea infractorului”, i-a transmis Kovesi lui Nastasiu intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul zilei.

Laura Codruta Kovesi a raspuns astazi (intr-un interviu publicat in Evenimentul Zilei) acuzatiilor formulate impotriva sa, la inceputul saptamanii, de catre fostii procurori Ciprian Nastasiu si Angela Ciurea. Cei doi au acuzat-o pe Kovesi de exercitarea de presiuni si piedici in instrumentarea celor mai sensibile dosare aflate pe rolul Parchetului - „Hayssam” si „Privatizãri trãdate”. Mai mult Angela Ciurea a sustinut ca a primit textual din partea procurorului general al Romaniei mesajul “sa o lase mai moale” cu ancheta in cazul privatizarilor.

Codruta Kovesi afirma ca “suprinzãtor este faptul cã în timpul procedurilor derulate la CSM si la Înalta Curte, în urma cãrora Nastasiu a fost revocat din functie, iar Ciurea, exclusã din magistraturã, niciunul nu a reclamat interventia mea în dosare. La fel de suprinzãtor este si faptul cã Angela Ciurea susþine cã s-au fãcut intervenþii într-un dosar care niciodatã nu i-a fost repartizat”. In plus, Kovesi a declarat ca Angela Ciurea a fost exclusa din magistratura tocmai pentru ca s-a intalnit cu Stamen Stantchev pentru a-l audia intr-un dosar care nu ii fusese repartizat si in care nu avea competenta. Intalnirea dintre cei doi a avut loc la începutul lunii decembrie 2008, la Nisa. “M-am întâlnit cu el sã beau o sticlã cu vin!”, a declarat atunci Ciurea (procuror DIICOT), in conditiile in care Stantchev era acuzat de fapte care aduceau atingere siguranþei naþionale.

Totodata procurorul general al Romaniei a infirmat faptul ca a participat la întâlniri cu Traian Bãsescu si procurorul Nastasiu pe tema dosarului „Hayssam” sau ca l-ar fi oprit pe Ciprian Nastasiu sa il audieze pe Hayssam in Siria. Referitor la ancheta legatã de banii care ar fi dispãrut din suma plãtitã pentru rãscumpãrarea jurnalistilor, Kovesi i-a transmis fostului procuror Ciprian Nastasiu urmatorul mesaj: “Dacã stiai cã s-a plãtit o rãscumpãrare si cã s-au furat bani, de ce nu ai fãcut nimic? Acum, de ce trebuie ca eu sã nu fac dosare penale pe probe, ci pe cãrti scrise de tine. Vom face verificãri, dar, dacã ce ai spus e real, te vom ancheta si pe tine pentru favorizarea infractorului”.

In conferinta de presa sustinuta luni la lansarea cartii semnate de Vasile Gaetan, fostul procuror Ciprian Nastasiu a sustinut cã "în România se face o presiune extraordinarã pe procurori la cazuri deosebite". El  a mai precizat insa cã aceste presiuni nu erau niciodata exercitate “direct asupra procurorului, ci asupra procurorului general”. Ciprian Nastasiu a mai declarat ca, in perioada in care era procuror, "existau mandate de monitorizare pentru politicieni suspectati de infaptuirea unor infractiuni". Conform fostului procuror politicienii monitorizati erau Elena Udrea, Theodor Stolojan, Verestoy Attila si Dan Voiculescu. Mandatele de monitorizare  au fost cerute pentru a se vedea "dacã politicienii au desfasurat acþiuni de influenþare a actului decident".

In replica DIICOT-ul a reactionat considerand  ca dezvaluirile fostului procuror Ciprian Nastasiu pot afecta anchetele in curs ale institutiei. "Facem precizarea ca informatiile facute publice, cu referire la cauze de criminalitate organizata de competenta procurorilor DIICOT, precum si prezentarea tendentioasa a unor aspecte legate de situatia de fapt sau de prevederile legale aplicabile pot sa afecteze bunul mers al procedurilor judiciare si sunt de natura sa creeze o presiune asupra procurorilor care instrumenteaza acest gen de cauze" se precizeaza in comunicatul institutiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22