Kovesi cercetată de Inspecția Judiciară pentru că nu s-a dus la comisia ”sufrageria”

Redactia | 06.06.2018

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se va prezenta miercuri în fața Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, după ce Inspecția judiciară a declanșat două acțiuni împotriva sa. Ședința CSM va începe la ora 10:00.

Pe aceeași temă

 

 

Inspecția Judiciară susține că șefa DNA nu respectat două dispoziții din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, și anume articolul 99, lit. g – refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și lit m – nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, conform Ziare.com

 

În total, Kovesi este vizată de trei acțiuni disciplinare. Prima acțiune disciplinara in cazul procurorului sef al DNA a fost declansata de Inspectia Judiciara in 12 ianuarie, o actiune similara fiind declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA.

 

Procurorului sef al DNA i se imputa, intre altele, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu.

 

A doua datează din 11 aprilie, când IJ a anunțat că început acțiunea disciplinară față de șefa DNA, urmând ca CSM să decidă în ce fel va răspunde aceasta.

 

Inspectorii judiciari spun ca Laura Codruta Kovesi a savarsit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, dupa ce si-ar fi desemnat consilierul judecator Dana Titian sa faca verificari la doua servicii teritoriale.

 

În 18 aprilie, Inspectia Judiciara a anuntat ca a inceput actiunea disciplinara fata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a refuzat de mai multe ori sa se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Inspectorii spun ca prin neprezentarea la Comisie si prin necomunicarea informatiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesionala si prestigiul functiei de magistrat.

 

Acuzatiile Inspectiei Judiciare

 

Una dintre abaterile constatate de IJ in cazul lui Kovesi se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru din 18 iunie 2017.

 

De asemenea, procurorului sef al DNA i se imputa ca "a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor".

 

Sefei DNA i se imputa si faptul ca, "prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate", ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef si prevede ca acesta "urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei".

 

In acest caz, Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob s-au prezentat la Sectia pentru procurori a CSM in 21 martie si in 9 mai, cand a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai.

 

"Asa cum stiti, este o procedura disciplinara in curs, motiv pentru care partile au dreptul sa formuleze exceptii, cereri, lucru care s-a intamplat si la termenul de astazi. Pe cale de consecinta, pentru analizarea tuturor exceptiilor si a cererilor formulate de Inspectia Judiciara, dar si de catre procurorii parati, s-a dat termen pentru 27 iunie", a declarat atunci vicepresedintele CSM Codrut Olaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22