Kovesi discută cu Toader la minister despre ultimul raport MCV, critic la adresa României

E.b. | 28.11.2017

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, se află azi la Ministerul Justiției, pentru discuții cu Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Discuțiile, care au început la ora 9:00, sunt legate de ultimul raport privind starea sistemului judiciar făcut în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Pe aceeași temă

 
 

 

Prezenți la discuție sunt și membri ai Consiliul Superior al Magistraturii, de la Parchetul General și de Agenția Națională de Integritate.

 

Este vorba despre o discuție despre ultimul raport privind starea sistemului judiciar făcut în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), unul critic la adresa României, în contextul dezbaterilor din Parlament privind inițiativele de modificare a legilor justiției, conform Digi24

 

Comisia Europeană arăta în raportul MCV publicat la jumătatea lunii noiembrie că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise.

 

De asemenea, provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, mai arăta Comisia Europeană.

 

„În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea”, se arată în document, care consemnează şi că „deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”.

 

Discuția dintre șefa DNA și ministrul Justiției se poartă și în contextul în care, aseară, Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi a „îndemnat” la respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22