Kovesi: Mă așteptam la campania negativă împotriva mea. Cine formează echipa secretă care a ajutat-o

Redactia | 02.03.2019

Laura Codruța Kovesi spune că nu a cerut sprijinul guvernului pentru că se aștepta la campania negativă împotriva sa pentru accederea la șefia Parchetului European.

Pe aceeași temă

Laura Codruţa Kövesi a fost invitata Andreei Esca la Europa FM, unde a discutat despre motivul pentru care s-a înscris în cursa pentru poziţia de procuror-şef al Parchetului European, cum au decurs audierile, dar şi ce a răspuns când a fost întrebată care îi este cel mai mare defect.

De asemenea, fosta şefă DNA a precizat că sprijinul românilor a fost copleşitor şi că ei au reprezentat în realitate „super echipa secretă“ care a ajutat-o în acest demers, făcând referire la „ştirile false“ care au apărut recent.

”Am tot auzit știri false că a fost o echipă secretă. Aceasta a fost echipa: toți oamenii care mai speră în justiție”, a mai spus Kovesi.

Fostul procuror șef DNA a declarat că ”este un moment foarte greu pentru justiția din România, trebuie ajutată”.

Laura Codruta Kovesi a declarat ca nu a cerut sprijinul Guvernului, ba chiar se astepta la o campanie negativa impotriva sa, in procesul privind accederea in functia de procuror-sef european. In plus, fosta sefa DNA a catalogat drept "plin de coincidente" dosarul care i s-a deschis, mai ales că a fost chemată de Adina Florea la audieri pe 7 martie, când are loc la Bruxelles o intalnire foarte importanta in legatura cu candidatura lui Kovesi la Parchetul UE.

"N-am cerut sprijinul Guvernului, nici nu am cerut sa ma sustina, ma asteptam la o campanie negativa impotriva mea. Am spus in Parlament 'Daca ati auzit lucruri negative, va rog sa ma intrebati, ca sa le lamurim'. Este clar ca aceasta chestiune cu dosarul penal - care vad ca este plin de coincidente, am inteles ca s-a inceput urmarirea penala acum, dar o alta coincidenta este ca am fost citata pentru 7 martie, cand trebuie sa fiu din nou la audieri, de ce nu pe 6 sau pe 8?- sa vedem cat de mult afecteaza. Eu treaba mi-am facut-o. Contributia mea in acest moment s-a oprit, va fi o decizie politica, care a fost stabilita prin regulament", a declarat Kovesi, la Europa FM.


De asemenea, fosta sefa a DNA a povestit cum s-a decis sa candideze pentru functia de procuror-sef european.

"Am o experienta foarte mare si vreau sa o fac tot in acest domeniu. In decembrie, era termenul limita si mi-am zis ca este ceva ce voiam sa fac. Este pentru prima data cand avem o institutie europeana. Este foarte greu sa spun ca mai puteam ajuta sau sa mai schimb ceva. Aici deja era o alta provocare, de aceea mi-am depus aceasta candidatura. Nu am spus decat familiei ca imi depun candidatura. Mama m-a incurajat foarte mult. Am parcurs primele etape din procedura, toata procedura a fost cumva confidentiala. Pe masura ce parcurgeam cate o etapa, primeam cate un mail prin care ni se dadea un feedback. Apoi a fost un interviu cu acea comisie tehnica, la care m-am prezentat. A fost prima data cand am primit un feedback. A fost foarte interesant, erau multi procurori generali, judecatori. (...) Le-am spus (la audieri - n.red.) ca uneori sunt incapatanata. Le-am spus de situatii dificile in cariera. Nu mi-a fost frica, am avut la inceput niste emotii. Interviul a fost in limba engleza. Nu esti la fel de relaxat. Audierea din Parlament a fost cu foarte mari emotii. Cand intri in sala, ei stiu ca esti un procuror din Romania, ca reprezinti intr-un fel tara, ca reprezinti intr-un fel sistemul de justitie din Romania. Tii cumva sa arati ca reprezenti niste oameni profesionisti, onesti, curajosi. Erau foarte multi oameni care aveau asteptari si care m-au sustinut. Am vazut ca s-a spus ca am fost sustinuta de o echipa secreta. Aceasta a fost 'echipa secreta' - toti oamenii care mai spera in Justitie", a mai declarat Laura Codruta Kovesi.

La cateva zile dupa ce s-a clasat pe prima pozitie in cursa pentru sefia Parchetului UE, Sectia pentru anchetarea magistratilor din Romania a anuntat că Adrina Florea a deschis un dosar penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în cazul fostei șefe a DNA. Ancheta are la bază o plângere a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, care a fugit din țară pentru a se sustrage mai multor dosare în care este anchetat de DNA sau aflate pe rolul instanțelor. Acest fapt a dat prilejul celor de la PSD si ALDE sa transmita colegilor lor europeni o serie de scrisori in care avertizau ca daca Kovesi va ajunge procuror-sef european va replica in UE "abuzurile" pe care le-a comis in Romania.

Marți, Kovesi a fost desemnata in Comisia CONT cel mai potrivit candidat pentru sefia Parchetului European, iar miercuri a trecut și de proba din comisia LIBE, ieșind pe primul loc.

Principalele declarații

 • Mi-am depus candidatura singură, dar toți cei din Parlamentul European știau că sunt din România. Nu zic că suntem un sistem de justiție perfect, că nu s-au făcut greșeli, dar s-au făcut și foarte multe lucruri bune.

 • Am primit foarte multe încurajări, inclusiv pe stradă, prin telefon, prin petiții. Am tot auzit știri false că a fost o echipă secretă. Aceasta a fost echipa: toți oamenii care mai speră în justiție.

 • N-am avut așteptări, n-am cerut sprijinul guvernului. Mă așteptam la o campanie negativă împotriva mea. Am avut ocazia să lămuresc anumite lucruri.

 • Este clar că această chestiune cu dosarul penal, care văd că este plin de coincidenţe. Am înţeles că s-a început urmărire penală chiar înainte de a merge la audieri, deşi era un dosar vechi de un an. Dar o altă coincidenţă a fost după ce m-am întors, am primit citaţie pentru 7 martie, când se votează din nou în PE. Iarăşi coincidenţă! Cam multe coincidenţe aici, vom vedea cât de mult afectează.

 • Ceea ce am ținut de mine am făcut. Acum este o decizie politică, pe care dintre cei doi sau trei candidați îi vor alege.

 • Întrebată dacă va intra în politică. Sunt procuror și îmi place, nu se termină viața cu o funcție. Deocamdată drumul pe care l-am ales să merg este acesta. Deocamdată sunt într-o procedură.

 • Azi vară când am fost revocată din funcție, mama m-a încurajat. Simțeam și lipsa tatălui. Mama mi-a spus să nu demisionez și să nu renunț la principiile mele. Același sfat l-am primit și de la fratele meu și de la omul cu care împart viața.

 • A fot ceva ciudat înainte de audierea în PE. La hotelul în care am stat am primit o scrisoare foarte ciudată. Cei de la SPP sunt profesioniști, deci nu aș avea motive să mă tem.

 • Ce m-a încurajat mult este atitudinea judecătorilor și procurorilor. Riscurile pentru țară sunt destul de mari dacă se va continua în acest fel și magistrații încearcă să tragă un semnal de alarmă. Am purtat banderolă albă și așa voi face toată săptămâna.

 • Eu sunt controversată pentru că am deranjat, niciodată eu nu am avut încredere când auzeam de un procuror sau de un judecător că „e băiat bun“. Nu ai cum să nu deranjezi ca procuror sau ca judecător plecând de la un principiu simplu în justiţie: o parte trebuie să câştige, una trebuie să piardă. Atunci e clar că superi pe cineva. Dar în momentul în care există asemenea energie negativă, campanii întregi de denigrare şi hărţuire, este clar că ai deranjat pe cine trebuie. Este clar că această chestiune cu dosarul penal, care văd că este plin de coincidenţe. Am înţeles că s-a început urmărire penală chiar înainte de a merge la audieri, deşi era un dosar vechi de un an. Dar o altă coincidenţă a fost după ce m-am întors, am primit citaţie pentru 7 martie, când se votează din nou în PE. Iarăşi coincidenţă! Cam multe coincidenţe aici, vom vedea cât de mult afectează. Ceea ce a ţinut de mine, eu am făcut, acum este o decizie politică. Contribuţia mea în acest moment s-a oprit. E o decizie care a fost stabilită prin regulament.

 • Am avut emoții că știam că sunt foarte multe așteptări. Am început prezentarea și apoi știam că vine momentul de întrebări și răspunsuri. Mă așteptam să fie și întrebări mai neplăcute și atitudini mai puțin prietenoase. A fost un moment care m-a emoționat, am stat toți trei candidații înainte să intrăm. Cu colegul din Franța am stat aproape două ore. A fost un moment emoționat că ne-am îmbrățișat reciproc și ne-am urat succes.

 • Justiția din România este acum într-un punct foarte greu. Nu știu dacă singuri reușim să trecem prin acest moment. Acum trebuie să înțelegem cu toții că este un moment greu, poate justiția trebuie ajutată. Nu e doar pentru procurori și judecători, este pentru viitorul acestei țări. Justiția este pilon fundamental, este pentru cetățeni.

 • E foarte greu când auzi patru cinci lucruri neadevărate să ieși și să reacționezi. Cred că vine un moment când adevărul iese la suprafață.

 • Dacă nu voi fi aleasă, o să îmi continui drumul. Deocamdată eu sunt procuror şi îmi place acest lucru. Nu se termină viaţa cu o funcţie şi nici nu începe viaţă cu o funcţie. Deocamdată drumul pe care am ales să merg este acesta. O să analizez opţiunile după ce se va termina.

 • Cred în Dumnezeu, mă duc la biserică şi în România. Acum, înainte de audierea în Parlamentul European, am fost la o biserică ortodoxă din Bruges. Au fost mulţi români. Nu mă aşteptam să fie atâţia. Am fost impresionată că au fost foarte mulţi copii. A fost o slujbă frumoasă. Când s-a terminat slujba cineva gătise cozonac şi sarmale. Am primit şi eu. Oamenii m-au încurajat. Urmăriseră ştirile. Ştiau de ce sunt în Belgia şi m-au încurajat şi mi-au zis că îmi ţin pumnii.

 • Care ar fi un titlu de film care să rezume viața dvs? Răspuns Kovesi: Narcos.

Surse: Ziare.com, Adevărul, G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22