Kovesi în New York Times: Fără independența procurorilor, munca noastră e imposibilă

Redactia | 18.06.2018

The New York Times scrie, într-un amplu material publicat duminică în pagina online, că lupta anticorupţie din România este în pericol după ordinul de demitere al Laurei Codruţa Kovesi, impus de Curtea Costițională președintelui Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cotidianul american apreciază că PSD foloseşte tactici utilizate și în alte țări din Europa de Est precum promovarea teoriilor conspiraţiei, atacuri la adresa omului de afaceri George Soros şi îi prezintă pe criticii regimului drept simple "marionete" ale unui stat paralel, citează News.ro.

 

În analiza publicată pe site-ul ziarului, Marc Santora şi Kit Gillet susţin că discursul liderilor PSD de la mitingul din Bucureşti este asemănător cu cel al lui Trump atunci când atacă investigatorii FBI. De altfel, este notată şi declaraţia lui Liviu Pleşoianu, cel care a precizat, în engleză: "Îl salutăm pe Donald Trump şi lupta sa împotriva statului paralel!"

 

Mitingul de la Bucureşti este numit "remarcabil" pentru o ţară care este "printre cele mai corupte" din Europa.

 

De asemenea, în articol este notat faptul că, prin înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi, "practic au fost eliminate procedurile care asigurau independenţa procurorilor şi judecătorilor faţă de presiunea politică".

 

Făcând referire la experţi în drept, New York Times notează că puterea limitată a procurorilor este o consecinţă a Constituţiei adoptate în 1991, atunci când amintirile din perioada comunistă, în care Securitatea şi procurorii luau la ţintă oponenţii politici, erau încă proaspete.

 

Drept urmare, notează autorii, "şpaga, la fel ca taxele şi moartea, era un aspect normal al vieţii" în anii '90. Situaţia s-a schimbat la începutul anilor 2000, atunci când România a dorit intrarea în NATO şi UE şi a trebuit să ia măsuri contra corupţiei, oferind astfel mai multă putere investigatorilor şi înfiinţând DNA.

 

Articolul notează şi că mulţi dintre oamenii prezenţi la miting au fost aduşi la Bucureşti la cererea şefilor de la locul de muncă sau a liderilor locali de partid.

 

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a declarat pentru New York Times că schimbarea mentalităţilor este dificilă, iar ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România, fără să facă referiri la decizia Curții Constituționale cu privire la revocarea sa.

 

Declaraţia sa apare în același articol care are ca temă eforturile liderilor din România de a o îndepărta pe şefa procurorilor anticorupţie, invocând conspiraţiile "statului paralel", şi în care sunt analizate mitingul PSD, discursurile liderilor şi demersurile în vederea îndepărtării lui Kovesi.

 

În fiecare an de când Kovesi e procuror-şef al DNA aproape 1.200 de persoane au fost puse sub acuzare pentru corupţie şi 1.000 au fost condamnate, printre acestea 14 miniştri, 39 de miniştri adjuncţi, 14 senatori şi un mebru al Parlamentului european, amintesc jurnaliştii americani.

 

"Doamna Kovesi, care rămâne în funcţie în timp ce preşedintele deliberează cu privire la viitorul ei, nu a comentat în mod direct decizia Curţii Constituţionale. Dar într-un interviu acordat la sediul DNA, în aceeaşi clădire care a servit drept cartier general al Armatei Române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ea şi-a apărat instituţia", scriu jurnaliştii de la New York Times.

 

“Schimbarea mentalităţilor este dificilă", a declarat ea, adăugând: "Ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România".

 

Ziariştii de la The New York Times mai afirmă că stilul ambiţios şi ferm al şefei DNA i-a adus mulţi duşmani din spectrul politic. Cu cât presiunea din partea lui Liviu Dragnea a crescut, ea a reacţionat şi mai agresiv, notează jurnaliştii.

 

"Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnnărilor, în ultimul an şi jumătate, presiunea asupra instituţiei noastre cu siguranţă a crescut", a mai declarat Kovesi, adăugând: "Dacă independenţa procurorilor dispare - aşa cum arată lucrurile acum - munca nu devine mai dificilă, devine imposibilă".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22