Kovesi: Nu am cerut despăgubiri la CEDO. Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor

Laurentiu Gheorghe | 09.01.2019

Laura Codruța Kovesi spune că plângerea făcută la CEDO vizează o chestiune de principiu, menită să oprească procedurile abuzive de revocare a procurorilor cu funcții de conducere.

Pe aceeași temă

Fosta șefă DNA a precizat miercuri dimineață că nu a cerut despăgubiri financiare și că nu se pune problema repunerii în funcție. „Nu este vorba de bani, nu am solicitat plata de despăgubiri”, a precizat Kovesi.

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi a explicat miercuri dimineață că sesizarea depusă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu vizează situația ei personală ci ca această procedură abuzivă a ministrului Justiției să nu se mai aplice și altor procurori cu funcții de conducere, doar pentru că sunt incomozi pentru putere.

„Într-o procedură în care nu eram parte, nu am fost citată și nu am avut dreptul să intervin, mi s-a aplicat o sancțiune de către Curtea Constituțională, deși această procedură nu este prevăzută. Este o chestiune de principiu”, a declarat Kovesi.

„Prin această acțiune nu doresc repunerea pe funcție, nu vizează situația mea personală, repunerea pe funcție sau despăgubiri. (…) Această solicitare adresată CEDO urmărește ca această procedură abuzivă să nu mai poate fi aplicată și altor procurori cu funcții de conducere”, a adăugat ea.

Ea nu a vrut să comenteze cererea ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar, însă a spus că „solicitarea la CEDO urmareste ca aceasta procedura abuziva (a revocarii - n.red.) sa nu fie aplicata si altor procurori”.

„Prin aceste atacuri se incearca stoparea activitatii, independentei procurorilor, inlaturarea din functie a procurorilor care doresc sa continue lupta anticoruptie”, a adaugat Kovesi.

****

Kovesi sustine ca procedura a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

„Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", arata Kovesi, potrivit unor precizari oferite Ziare.com, prin intermediul Biroului de Presa al Parchetului General.

„Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea", sustine Kovesi.

Potrivit fostului procuror-sef al DNA, decizia Curtii Constitutionale nu a putut fi contestata, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea deciziei CCR.

La rândul său, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a comentat decizia fostului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se adresa CEDO, in chestiunea revocarii de la conducerea institutiei anticoruptie.

"Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judeca oameni, judeca exceptii, obiectii sau conflicte juridice de natura constitutionala", a declarat Tudorel Toader, pentru Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22