Kovesi: Politia trebuie sa raspunda. E prima oara cind un inculpat sub filaj dispare

Vlad Toma | 18.01.2017

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a declarat ieri, la Digi 24, ca Politia Romana trebuie sa explica imprejurarile in care Sebastian Ghita a disparut de sub filaj, sefa DNA precizand ca procurorul care s-a ocupat de acest caz a fost anuntat dupa 16 ore de aceasta disparitie.

Pe aceeași temă

 

"Procurorii de la Serviciul Teritorial Ploieşti, care instrumentează mai multe dosare care îl vizează pe Sebastian Ghiţă, au dispus anumite măsuri de supraveghere operativă. Ceea ce în limbajul obişnuit se numeşte filaj. După decizia Curţii Constituţionale, această măsură a fost pusă în aplicare cu structurile Ministerului de Interne. În mod cu totul surprinzător am fost anunţaţi că inculpatul Sebastian Ghiţă a dispărut. Cel puţin de când conduc DNA este pentru prima dată când un inculpat care este pe această măsură a filajului dispare pur şi simplu şi nu mai poate fi găsit... o altă problemă care mie mi se pare gravă este aceea că persoanele care executau această activitate nu au informat de îndată procurorul cu privire la dispariţia lui Sebastian Ghiţă. Această dispariţie a fost raportată procurorului abia a doua zi, după-amiaza", a afirmat Kovesi, la Digi 24, precizand ca Politia Romana trebuie sa raspunda de aceasta disparitie.

 

"Poliţia română trebuie să răspundă la două chestiuni... În primul rând, aveau un control judiciar instituit asupra acestui inculpat prin care erau stabilite mai multe obligaţii. Una era obligaţia de a nu părăsi ţara şi altă obligaţie era de a se prezenta la poliţie ori de câte ori era chemat. Supravegherea modului în care se executa această măsură este în totalitatea în responsabilitatea poliţiei... Dacă nu este nimeni vinovat, Ghiţă Sebastian a dispărut pur şi simplu. Iar noi am fost anunţaţi abia după aproximativ 16 ore. Un inculpat care este dat în urmărire internaţională vorbeşte seară de seară la televizor. Poliţia bănuiesc că îl caută. Presupun că întreabă de unde se primesc aceste înregistrări. Foarte bine că se respectă dreptul la opinie al tuturor persoanelor, dar totuși vorbim despre un inculpat care este căutat internaţional în acest moment", a mai afirmat sefa DNA, la Digi 24.

 

Kovesi a afirmat ca l-a intalnit pe Ghita doar intr-un cadru public, neavand niciodata intalniri private cu acesta: "L-am întâlnit pe inculpatul Sebastian Ghiţă la evenimente organizate de alte instituţii publice sau la evenimente organizate de şefi ai unor instituţii publice, nu am avut niciodată o întâlnire privată, între patru ochi, nu am vorbit la telefon cu inculpatul Sebastian Ghiţă, nu mi-am trimis mail-uri cu inculpatul Sebastian Ghiţă, nu ştiu cine este cucuveaua mov, nu am folosit acel mail, nu am fost în excursii cu Sebastian Ghiţă şi exemplele pot continua."

 

Kovesi a precizat ca, la astfel de evenimente publice, a intalnit multe persoane cercetate de DNA, invitate de institutiile care au organizat evenimentele.

 

Cititi interviul integral pe Digi 24.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22