La 2 ani de la înființare, Secția Specială nu a trimis niciun dosar de luare de mită în instanță

Laurentiu Gheorghe | 26.10.2020

Secția Specială înființată de PSD-UDMR-ALDE nu a întocmit niciun dosar de corupție pentru vreun magistrat, o adevărată cooperativă Nufărul pentru magistrații corupți. Șefa SS încasează 18.000 lei/lună.

Pe aceeași temă

Se împlinesc 2 ani de la operaționalizarea de către Guvernul PSD-ALDE-UDMR a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General, în ciuda promisiunilor făcute de Guvernul liberal de a desființa această secție, scrie G4Media.ro

Activitatea SIIJ în această perioadă poate fi rezumată în câteva direcții de acțiune:

  • · SIIJ nu a prins nici măcar un judecător sau procuror corupt, ca și când corupția ar fi dispărut din magistratură.

  • · „Doi ani în care nu a fost depistată – necum anchetată și judecată – nicio infracțiune de corupție comisă de magistrați. Pe vremea când de corupția din Justiție se ocupa DNA, parcă tot mai apăreau, la câteva luni, cazuri de procurori sau de judecători mânjiți. Acum, de doi ani, absolut nimic.

  • · Se poate spune că doar prin simpla înființare a SS/SIIJ, a fost eradicată complet corupția din sistemul judiciar românesc. Nu este acesta un lucru minunat?”, a comentat ironic jurnalistul Liviu Avram pe Facebook.

  • · În schimb, SIIJ și-a îndreptat atenția împotriva presupuselor abuzuri ale procurorilor DNA, „perla coroanei” dosarelor Secției speciale privind presupuse abuzuri fiind fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, căreia procuroarea SIIJ Adina Florea i-a deschis 2 dosare.

Într-un dosar, Kovesi a fost plasată sub control judiciar și a dat cu subsemnatul la poliție, fiind acuzată că ”ar fi primit mită” de la fugarul Sebastian Ghiță extrădarea din Indonezia a fostul director FNI Nicolae Popa.

”Ce n-aș da să fi primit mită și Liviu Dragnea o autostradă de la Oradea la Constanța!?”, a scris atunci, ironic, un internaut pe Facebook.

Controlul judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de către Adina Florea a fost ridicat de judecătoarea Francisca Vasile de la Înalta Curte, care a desființat acuzațiile SIIJ.

Dosarele făcute de Adina Florea lui Kovesi nu au împiedicat-o pe aceasta din urmă să ajungă șefa Parchetului European. Cazurile în care Kovesi are încă statut de inculpat nu au fost clasate, deși acum fosta șefă a DNA are imunitate.

Însă cea mai mare reușită a Adinei Florea de la SIIJ a constituit-o arestarea timp de 3 săptămâni a fostului procuror DNA, Mircea Negulescu, zis Portocală. În vară, Negulescu a fost arestat preventiv pentru presupuse abuzuri de către judecătoarele Înaltei Curți, Simona Neniță (soția avocatului Mihai Dinu, apărătorul senatorul corupt Cătălin Voicu) și Rodica Cosma. Alături de Negulescu, a fost plasat sub control judiciar și fostul procuror DNA, Alfred Savu.

Negulescu și Savu au făcut contestație, care a fost admisă de judecătorul Instanței Supreme, Ionuț Matei. Acesta l-a eliberat pe Portocală din arest și a ridicat controlul judiciar impus lui Savu.

  • În alte cazuri, foști procurori DNA precum Andrei Bodean, Ciprian Man sau Cristi Ardelean au fost făcuți suspecți de procuroarea Adina Florea, după care dosarele au rămas în nelucrare, fără o soluție într-un sens sau altul. Nici în cazul procurorului Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, acuzat că nu a intrat noaptea în curtea suspectului de crimă, Gheorghe Dincă, SIIJ nu a ajuns încă la o concluzie.

  • SIIJ a deschis dosare și împotriva procurorilor implicați în procesul de adopție al micuței Sorina. Secția specială a încercat să împiedice plecarea copilului din țară, căruia i-a reținut pașaportul, dar nu a reușit.

  • Dosarele deschise de SIIJ împotriva anchetatorilor DNA au condus la achitări sau rejudecări în dosare de corupție. Spre exemplu, familia Cosma din Prahova a scăpat pentru moment de dosare după ce Adina Florea i-a inculpat pentru presupuse abuzuri pe procurorii care i-au anchetat. Vezi aici.

  • SIIJ a retras apelurile în procesele unor magistrați judecați pentru corupție sau apartenență la masonerie. Așa au scăpat de dosare, prin ricoșeu, și Sebastian Ghiță, Viorel Hrebenciuc sau fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu.

Date statistice. De la operaționalizarea SIIJ, în octombrie 2018, și până pe 31 decembrie 2019, procurorii Secției Speicale au trimis în judecată doar 4 cazuri, cu cinci inculpați, dintre care patru procurori și un judecător, potrivit unei statistici obținute de G4Media.ro.

În acest an, SIIJ a reușit să îl trimită în judecată pe Mircea Negulescu zis Portocală într-un nou dosar penal.

SIIJ a obținut o singură condamnare. E vorba de judecătorul Curții de Apel București, Damian Dolache, prins băut la volan. Acesta a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei, dar a fost menținut în magistratură de Secția pentru judecători a CSM dominată de Lia Savonea.

Primul procuror trimis în judecată de SIIJ, Eugen Stoina, a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat că a condus băut şi a produs un accident rutier.

Recent, SIIJ a mai încasat o achitare. Procurorul din Slobozia, care ar fi amendat 2 polițiști fiindcă l-au oprit în trafic, a fost achitat la Curtea de Apel București.

La sfârșitul anului trecut, la SIIJ erau nesoluționate 3.652 dosare, dintre care în 659 era începută urmărirea penală.

La Secția Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declarației de avere din acest an.

La sfârșitul acestui an, Curtea de Justiție a UE este așteptată să emită un verdict privind soarta SIIJ în procesul deschis la Luxembourg de magistrații români.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22