La comisia lui Iordache a început executarea legii privind organizarea judiciară

Dora Vulcan | 04.12.2017

Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, incepe luni sa lucreze pe modificarile la Legea 304 privind Organizarea judiciara, proiect care prevede infiintarea, la Parchetul General, a Directiei pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

Pe aceeași temă

 

 

Live text (Hotnews)

 

10.54 Se discuta modificarea la art. 2 alin 1. UNJR vrea modificarea acestuia, astfel:

 

(1) Justiția se înfăptuiește de catre instantele de judecata în numele legii, este unica, imparțială și egală pentru toți.

 

in conditiile in care, in prezent, acesta prevede:(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

 

Stelian Ion: "Daca se continua in aceasta maniera eu personal voi face amendamente doar ca sa inlocuiesc anumite cuvinte. Propun sa renuntam la aceasta maniera."

 

Amendamentul a fost preluat de Steluta Cataniciu (ALDE), care insa a inlocuit "instantele de judecata" cu "judecatori" si adoptat cu votul majoritatii:

 

 

10.47: S-a respins un amendament al Guvernului care prevedea ca "Ministerul Public îşi exercită atribuţiile sub autoritatea ministrului justiției, prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii."

 

10.33: Senatorul PNL Iulia Scantei ii cere doamnei de la UNJR sa spuna daca nu vrea ca prin aceasta directia nu doreste de fapt infiintarea unei noi SIPA: "Se va deschide o cutie a Pandorei".

 

Raspunsul UNJR: "Este cu desavarsire exclus asa ceva"

 

10.30: Deputatul Stelian Ion (USR): "Mie mi se pare o pista falsa, nu se cere asta in spatiul public, se cere asta la anumite posturi tv, iar dupa statistici, nu avem de a face cu un fenomen infracțional in randul magistraților. S-ar crea o discriminare. Tot aici, la dezbateri, ar trebui sa  acordam mai multa atentie independentei procurorului, pentru ca in legea 303, pe care am votat-o saptamana trecuta, s-a inlaturat independenta procurorilor."

 

10.20 A inceput sedinta in jurul orei 10.00. Florin Iordache a precizat ca toate amendamentele venite de la institutii au fost preluate de catre membrii comisiei pentru a putea fi discutate si votate.

 

Reprezentantul Parchetului General a sustinut ca este "inoportuna" crearea unei Directii speciale de investigare a magistratilor, avand in vedere si numarul mic al acestor cazuri.

 

Reprezentantul UNJR sustine infiintarea unei directii speciale.

 

La sedinta este prezent si seful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

 

***

Ce spunea Iordache la sfarsitul lunii octombrie:

 

"In legea 304 sunt doua prevederi importante pe care noi le-am cuprins. Este prevederea care vizeaza timpul in care un magistrat, un judecator este obligat sa redacteze. Am spus ca sunt 30 de zile, dar nu mai mult de 90, astfel incat numai in cazuri exceptionale sa existe intotdeauna posibilitatea ca cel care sau pe care il vizeaza motivarea unei hotarari sa poate merge mai departe, fie ca merge la o instanta internationala, fie ca merge la o instanta romaneasca. Cea de-a doua modificare vizeaza in cadrul Parchetului General infiintarea unei directii speciale care ii privesc pe judecatori si procurori, astfel incat aceasta directie speciala de investigare a infractiunilor pe care le-au facut magistratii sa fie facuta de aceasta directie speciala din cadrul Parchetului General", a precizat deputatul PSD Florin Iordache, presedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru analizarea legilor Justitiei, amintește Hotnews.ro.

 

El a adaugat ca aceasta directie va fi in subordinea procurorului general. "Deci la Parchet am spus ca directie speciala, seful acestei directii avand rangul de procuror general adjunct in cadrul Parchetului General", a completat Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22