La intrarea în Grecia prin singurul punct de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt cozi de kilometri

Laurentiu Gheorghe | 02.07.2020

MAE a anunțat că autoritățile au creat un flux separat pentru mașinile din UE, pe sensul de intrare în Grecia pentru reduce timpii de așteptare în vamă care se măsoară cu orele.

Pe aceeași temă

Autoritățile din Grecia au decis crearea unui flux separat la intrarea în acestă țară pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Autoritățile le recomandă românilor care merg în Grecia să completeze anterior călătoriei formularul online solicitat de autorităţile elene la intrarea în țară. Reamintim că accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene - Kulata-Promachonas, unde s-au creat cozi interminabile.

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia.

Conform Ministerul Afacerilor externe (MAE), Aurescu a făcut apel pentru găsirea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi a sugerat deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere începerea sezonului turistic.

„În context, a menţionat ponderea importantă a turiştilor români în Grecia şi necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru ca aceştia să poată ajunge în cele mai bune condiţii la locul de petrecere a vacanţei. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins de urgenţă demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât şi pe lângă Ambasada Greciei la Bucureşti, solicitând autorităţilor elene identificarea rapidă a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas”, transmite MAE.

Partea elenă a transmis că are în atenţie situaţia creată la frontieră şi că acţionează pentru identificarea de soluţii pentru fluidizarea circulaţiei, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autorităţile bulgare.

O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români.

Români, testați pe aeroporturile din Grecia

Românii care au ajuns în această zi cu zborurile charter în Grecia au fost nevoiți să aștepte până la trei ore ca să fie testați, și apoi să stea 24 de ore în autoizolare unde erau cazați până se primeau rezultatele testărilor.

Aproape 6.000 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate pe aeroporturile din Grecia in cursul zilei de miercuri, 1 iulie. Testarile i-au vizat pe turisti, in prima zi in care zborurile charter spre destinatiile elene au fost reluate oficial dinspre Romania.

Cifrele raportate de autoritatile elene arata ca au fost efectuate in total 5.889 de teste pentru noul coronavirus, pe 16 aeroporturi, vizandu-i pe pasagerii din 235 de avioane.

Strategia autoritatilor sanitare din Grecia vizeaza stabilirea unei "imagini epidemiologice" a turistilor straini. Rezultatele tuturor testelor urmeaza sa fie anuntate in cursul zilei de joi, 2 iulie. Pana la orele dupa-amiezei, autoritatile din Grecia au facut publice rezultatele a 250 de teste, toate negative. Este vorba despre testele efectuate pe aeroportul Heraklion.

Turistii romani care au ajuns miercuri, 1 iulie, in Grecia spun ca au fost testati toti pasagerii din avion, iar procedura a durat extrem de mult. Celor testati li se recomanda sa se izoleze 24 de ore, pana la aflarea rezultatelor, dar nu sunt obligati sa faca acest lucru.

State precum Cehia, Polonia sau tarile scandinave au avut deja curse spre Grecia in zilele anterioare, motiv pentru care s-a constituit deja o baza de date de referinta pentru turistii din aceste tari. Romanii, pe de alta parte, au fost testati in masa. Autoritatile elene promit ca, in zilele urmatoare, se va aplica si in cazul turistilor romani testarea prin sondaj.

Turistii care refuza testarea sunt amendati cu 500 de euro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22