La Kiev va fi înființat un muzeu al ocupației sovietice

P.c. | 24.07.2015

Pe aceeași temă

78 de consilieri municipali ai capitalei Ucrainei, Kiev, — din totalul de 120 — au votat în favoarea crearii în aer liber, a unui "muzeu al ocupației sovietice", cu riscul de a provoca noi tensiuni cu Rusia. Decizia vine dupa ce parlamentul ucrainean a adoptat mai multe legi care privesc "decomunizarea" țării, relateaza Agerpres.

 

"Muzeul ocupației" va adăposti monumente și simboluri sovietice care trebuie eliminate din spațiile publice ale țării în baza controversatelor legi ale "desovietizării " Ucrainei adoptate în aprilie, a menționat consilierul Oleg Gariaga, citat într-un comunicat dat publicității de consiliul municipal. "Trebuie să procedăm cu prudență la demontarea simbolurilor epocii sovietice, dintre care multe (...) au o valoare arhitecturală și culturală", a subliniat el.

 

CITITI SI: Lituania darama ultimele statui sovietice din Vilnius, la 25 de ani de la proclamarea independenței

 

În aprilie, ministrul ucrainean al culturii a propus crearea unui "muzeu al totalitarismului" unde să fie adunate simbolurile comuniste după demontarea lor. Trebuie ca "fiecare vizitator să își poată dea seama de amploarea crimelor regimului comunist totalitar contra poporului ucrainean", a declarat la acea dată ministrul Viaceslav Kirilenko într-un comunicat.

 

Fostă republică a URSS, Ucraina a pierdut în perioada sovietică mai multe milioane de persoane, în special în cursul marii foamete din anii 1932-1933. De la preluarea puterii de către autoritățile prooccidentale, țara încearcă să rupă cu trecutul său sovietic pe fondul conflictului armat cu separatiștii proruși din Est, precedat, în martie 2014, de anexarea la Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22