La opt spitale din România instalațiile electrice din secțiile ATI au peste 70 de ani vechime

Redactia | 24.07.2023

În ultimii ani, zeci de români au ars în spitale publice în urma unor incendii care în unele cazuri au plecat de la instalațiile electrice.

Pe aceeași temă

Aproape jumătate din spitalele de stat din România au secții de terapie intensivă cu instalații mai vechi de 20 de ani, arată o investigație publicată de Context.ro.

Statul, prin Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila, a vrut să ascundă informațiile, dar decizii ale justiției au cerut publicarea datelor.

Din 2010, când la Maternitatea Giulești au ars de vii șase bebeluși, spitalele din România au înregistrat incendii pe bandă rulantă. Cele mai mari au apărut în pandemie și au lăsat în urmă 44 de morți și, după cum relatează Libertatea, nici un vinovat. Trei mari incendii au plecat de la instalațiile electrice.

Incendiul de la Maternitatea Giulești este cel mai bine documentat caz, pentru că avem o decizie judecătorească definitivă dată în 2015, care a stabilit cum au ars de vii cei șase bebeluși. Incendiul din 16 august 2010 a plecat de la ștecherul unui aparat de aer condiționat și o priză defectă din Salonul de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr Dr Panait Sîrbu”.

Procurorii și apoi judecătorii au constatat că nu era clar anul în care a fost dată în folosință instalația și că revizia expirase. Prizele din salonul care a luat foc erau ieftine și erau unele obișnuite și nu unele industriale, adecvate pentru un spital. În acest caz, o asistentă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, un fost director și un electrician au luat pedepse cu suspendare, iar statul a fost obligat să plătească peste 4 milioane de euro despăgubiri părinților bebelușilor arși.

În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice.

Context.ro a colectat trei tipuri de date: vechimea clădirilor spitalelor, vechimea instalațiilor electrice din tot spitalul și vechimea instalației electrice a secției de terapie intensivă.

Datele arată că aproape jumătate din spitalele din România au secții ATI cu instalații electrice mai vechi de 20 de ani. În cazul Giulești, ancheta a arătat că cei din spital nu știau cât de veche e instalația și nu existau documente clare care să ateste că era verificată sau reparată. Opt secții ATI au instalații vechi de peste 70 de ani și 17 funcționează cu instalații electrice mai vechi de 50 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22