Laszlo Tokes, la Târgu Mureș: UDMR a trădat cauza autonomiei

E.b. | 11.03.2017

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat vineri, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Libertății Secuilor de la Târgu Mureș, la care au luat parte circa 2000 de persoane, că UDMR a trădat cauza autonomiei și că, din păcate, părțile maghiare încă nu au ajuns la o înțelegere comună privind acest deziderat.

Pe aceeași temă

 


 

"Progrese privind autonomia? Încă suntem în faza exprimării dorinței noastre politice, din păcate. Puterea încearcă din când în când să ne intimideze și manipulează opinia publică să se teamă de consecințele revendicărilor privind autonomia. Marea majoritate a societății încă s-a socializat în comunism, deci încă suntem cetățeni obedienți ai puterii și încă nu am apucat să facem un pas în direcția autonomiei, dar dorința noastră este certă. Din păcate, încă părțile ungurești nu au ajuns la o înțelegere comună privind autonomia, puterea este încă împotriva autonomiei. Noi tindem să ajungem la o înțelegere privind autonomia, prima dată între maghiari - astăzi au lipsit reprezentanții UDMR - după care să ajungem la înțelegere cu frații noștri români, pentru că este de la sine înțeles că fără consimțământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem în primul rând scopul de a realiza autonomia ținutului secuiesc, respectiv autonomia teritorială mai mică sau mai mare a altor părți ale Transilvaniei și după aceea autonomia culturală, care privește întreaga comunitatea maghiară", a declarat Tokes Laszlo, la finalul manifestării, conform Agerpres.

 

Acesta a susținut că "UDMR a trădat cauza autonomiei", dar cei prezenți la Târgu Mureș susțin această revendicare care "promite viitor întregii comunități maghiare" și că pentru lipsa de solidaritate în acest sens vina ar purta-o post-comuniștii.

 

"Ne-au divizat între timp post-comuniștii noștri îndrăgiți, toată maghiarimea a fost una cu 27 de ani înainte și de atunci, așa cum s-a întâmplat în cazul întregii societăți românești, ne-au divizat. Și eu am rămas singur, dar ne apucăm din nou de treabă și la o nouă scară, un nou nivel de democratizare să reușim", a mai afirmat Tokes.

 

La finalul manifestării de la Monumentul Secuilor Martiri cei circa 2000 de manifestanți au plecat într-un marș către Instituția Prefectului — Județul Mureș pentru a depune o petiție privind autonomia.

 

În timpul marșului prin Târgu Mureș, manifestanții au scandat "Autonomie!", "Să piară Trianonul!", "Rezistăm!", nu s-au semnalat incidente, iar în jurul orei 19,00, protestatarii s-au retras.

 

Printre participanți s-au aflat europarlamentarul FIDESz Tokes Laszlo, Aito Esteban Bravo de la Partidul Național Basc, Wouter Patho, vicepreședintele Alianței Libere Europene (European Free Alliance — EFA) și directorul Alianței Libere Europene, Günther Dauwen, liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, și alții. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22