Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar și are interdicția de părăsi țara

Laurentiu Gheorghe | 28.03.2019

După 7 ore de audieri la Secția Specială, fosta șefă DNA are interdicția de a părăsi țara, fiind pusă sub control judiciar de Adina Florea, procurorul de caz. Kovesi poate contesta decizia

Pe aceeași temă

Potrivit surselor revistei 22, controlul judiciar este pe 60 de zile, perioadă în care nu poate pleca din țară și trebuie să se prezinte la poliție. De asemenea, fosta șefă DNA nu are voie să mai comunice despre dosarul în care este inculpată.

Măsura luată de controversata Secție Specială vine exact în contextul în care negocierile dintre PE și Consiliul UE pentru poziția de șef al Parchetului european intră pe ultima sută de metri. Nu este clar dacă punerea sub control judiciar și calitatea de inculpată îi vor afecta șansele reale pe care le are până în acest moment, sau, din contră, va deveni și mai clar pentru Parlamentul european și Comisie că în România justiția a intrat sub control politic.

În tot cazul, decizia nu este bătută în cuie, iar Kovesi o va contesta în cel mai scurt timp în instanță. Potrivit legii, are 48 de ore la dispoziție să facă asta.

Dată fiind determinarea Secției Speciale de a o inculpa pe Kovesi și rapiditatea cu care lucrează, este foarte posibil ca dosarul să fie trimis în instanță în scurt timp. In această situație, admiterea rechizioriului de către Camera Preliminară atrage după sine suspendarea dreptului de a profesa ca procuror până la finalizarea procesului. Sursele Revistei 22 au declarat că de fapt asta se urmărește, pentru că în această situație șansele ei la funcția de procuror -șef european s-ar reduce simțitor.

„În acest moment am interdicție de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astăzi citată. În acest moment nu am voie să vă spun absolut nimic cu privire la ce s-a întâmplat astăzi aici și nici cu privire la acest dosar. Mi s-a interzis de către procurorul de caz să mai vorbesc cu presa despre acest dosar. Cred că este o măsură de a închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, o măsură de a ne hărțui în continuare pe toi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba”, a declarat Kovesi.

Ea a spus că este într-o procedură internațională din care a ieșit prima.

„Probabil că disperarea unora că voi ocupa acea funcție a ajuns la anumite cote şi, din acest motiv, eu nu mai am voie să vorbesc”, a susținut fosta șefă DNA.

„Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată. Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a faptului că mi-am făcut treaba. Nu sunt singura supusă acestor hărțuiri. Sunt cercetați și alți procurori sau judecători. Se iau tot felul de decizii prin care se încearcă intimidarea noastră și reducerea la tăcere”, a mai declarat Kovesi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22