Laura Codruța Kovesi este invitată să preia funcția de procuror general al Republicii Moldova

Laurentiu Gheorghe | 14.06.2019

Premierul noului guvern de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru Epoch Times Romania că numirea lui Kovesi ca procuror general ar fi „un scenariu minunat” pentru R. Moldova.

Pe aceeași temă

Maia Sandu a spus că vrea că își dorește persoane independe care să ocupe funcțiile importante și care să se implice în lupta anti-corupție.

„Ar fi un scenariu minunat pentru noi. Nu ştiu dacă doamna Kovesi ar fi interesată de asta. Şi noi, evident, îi urăm să reuşească să obţină jobul la Bruxelles în Uniunea Europeană. Dar tocmai de aceea am propus modificarea legii. Pentru că vrem să avem cei mai buni specialişti, oameni independenţi de sistemul nostru care foarte mult timp a fost implicat în tot felul de scheme de corupţie”, a răspuns Maia Sandu.

Liderul comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, spune că ar accepta ca Laura Codruța Kovesi să fie numită în funcția de procuror general al țării, potrivit Unimedia.

„Situația cu corupția și de ce am ajuns la așa nivel de corupție, noi toți o cunoaștem. Nu știu ce va face acel om care va veni din străinătate, indiferent de cine-ar fi. Dacă ar fi doamna aceasta din România, aș înțelege și poate aș accepta. Aici trebuie toată legislația și normele constituționale care au fost prevăzute, modificate din 2009, toate trebuie revăzute”, a declarat Voronin în cadrul unei emisiuni televizate.

Fostul președinte moldovean a criticat, însă, decizia noului Guvern de a numi în funcția de miniștri persoane din afara țării.

„Aduc oameni care de muți ani sunt plecați din țară. Cine știe în baza căror principii au fost numiți. Ei n-au trecut Comisia de integritate, care este un lucru obligatoriu. Sunt oameni care au fost tot timpul împotriva independenței, statalității țării”, a spus Voronin, precizând că se referă la ministrul de Externe din Guvernul Sandu, Nicu Popescu.

Nicolae Popescu, cunoscut și Nicu Popescu, este directorul programului „Europa Extinsă” la Consiliul European pentru Relații Externe. Nicu Popescu predă la Institutul de Studii Politice din Paris. Anterior, a lucrat în calitate de consilier pe politică externă și afacerile UE în cabinetul premierului Republicii Moldova (2010, 2012-2013).

De asemenea a activat în calitate de cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles (2005-2007). Nicu Popescu a deținut până în 2018 funcția de analist principal al Institutului UE pentru Studii de Securitate. Popescu deține un doctorat în Relații Internaționale de la Universitatea Central Europeană din Budapesta, Ungaria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22