Lazăr: Textele infracțiunilor de abuz în serviciu ori conflict de interese trebuie menținute

E.b. | 23.04.2017

Augustin Lazăr, procurorul general al Românei, a afirmat sâmbătă, la Alba Iulia, că modificările propuse la codurile penale de Ministerul Justiției au fost toate "oportune", în cadrul prevăzut de deciziile Curții Constituționale,

Pe aceeași temă

 

 

El a subliniat că totodată că textele privind infracțiunile de abuz în serviciu și de conflict de interese sunt "foarte importante" și "trebuie menținute în continuare".

 

"Ministerul Public a precizat deja (...) că modificările propuse pentru a fi aduse codurilor de către Ministerul Justiției au fost toate oportune, au fost în cadrul prevăzut de deciziile Curții Constituționale, nu au depășit cu nimic acest cadru al deciziilor Curții Constituționale. Și, de asemenea, noi am venit cu anumite aspecte tehnice pe care le-am prezentat pentru o mai bună înțelegere a textului legii. În rest, această remarcă aș dori să o fac. Faptul că Ministerul Justiției a avut grijă să se refere strict la cadrul deciziilor Curții Constituționale și să prezinte textele de lege într-o manieră nouă, care să permită folosirea lor în cadrul constituțional", a declarat Lazăr, care participă la Alba Iulia la o conferință pe tema noilor coduri penale, conform Agerpres.

 

Procurorul general a menționat că în cazul infracțiunii de abuz în serviciu s-a prevăzut înlocuirea expresiei "îndeplinește în mod defectuos" cu expresia "îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe de guvern sau a unei ordonanțe de urgență a guvernului".

 

 

 

 

"Funcționarii publici au nevoie de disciplinare"

 

 

 

 

"Nu s-a umblat la niciun prag de prejudiciu, pentru că nu era necesar și apreciem această orientare a Ministerului Justiției. De asemenea, în cazul infracțiunii de conflict de interese s-a operat strict modificarea expresiei 'raporturi comerciale' cu expresia 'raporturi între profesioniști'. (...) Aș dori să precizez că aceste texte ale infracțiunilor de abuz în serviciu și de conflict de interese sunt foarte importante. Ele trebuie menținute în continuare, pentru că realitățile românești sunt cele care ne indică faptul că funcționarii publici au nevoie de disciplinare a conduitei lor, inclusiv ca 'ultima ratio' prin texte de natură penală. Noi nu putem abandona asemenea texte și să putem permite o relaxare a conduitei funcționarului public care, din păcate, a creat atâtea probleme în ultima perioadă", a susținut Augustin Lazăr.

 

Procurorul general a adăugat că statistica Ministerului Public a relevat un număr important de funcționari publici care au comis astfel de infracțiuni.

 

 

 

 

"Acest text este de natură să disciplineze activitatea funcționarului public"

 

 

 

 

"În condițiile în care această tendință a infracționalității nu scade, noi nu putem să renunțăm la texte de lege care sunt absolut necesare pentru disciplinarea conduitei celor care lucrează cu banul public. De asemenea, este important să se mențină textul privind conflictul de interese, pentru că și acest text este de natură să disciplineze activitatea funcționarului public care lucrând cu banul public este tentat să-l dreneze, așa cum a rezultat, din păcate, din studii care s-au făcut, studii care ne-au arătat că peste 50%, ba chiar 60 — 70% din bugetele unor comune, orașe, în ultimii ani, au fost drenate sumele respective către firme care erau apropiate unora dintre consilieri sau primarilor sau unor funcționari publici din cadrul primăriei", a explicat Lazăr

 

 

 

 

 Magistraţii pot fi audiaţi, în cadrul legal, doar de către alţi magistraţi 

 

 

 

 

Augustin Lazăr a mai declarat, la Alba Iulia, ca magistraţii pot fi audiaţi doar de către alţi magistraţi şi că, în opinia sa, aceştia nu au ce cauta în comisii de genul celei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

 

Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 va fi votata miercurea viitoare de plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. El a afirmat că Laura Codruta Kovesi, procurorul şef al DNĂ, ar urma să fie chemată să dea explicaţii în faţa acestei comisii.

 

"După părerea mea, magistraţii nu au ce cauta în astfel de comisii. Magistraţii pot fi verificaţi şi audiaţi doar în cadrul legal al audierii de către un alt magistrat", a afirmat procurorul general, citat de Agerpres.

 

Augustin Lazăr a adăugat că Ministerul Public analizează cu foarte multă atenţie afirmaţiile care sunt prezentate în spaţiul public şi în perioada imediat următoare vor fi luate decizii în ceea ce priveşte activitatea magistraţilor: "În ceea ce priveşte Parlamentul, desigur că Parlamentul va hotărî ce are de făcut conform competentelor sale", spune procurorul general.

 

 

 

 

Dragnea: Parlamentul are tot dreptul să investigheze

 

 

 

 

Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 va fi votata miercurea viitoare de plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. El a adăugat ca Parlamentul are tot dreptul să investigheze, să cerceteze orice fel de tema, acest lucru fiind prevăzut în regulamentul sau şi în Constituţie.

 

Liviu Dragnea a precizat că a fost o discuţie cu privire la modificarea regulamentului în privinţa persoanelor care vor fi chemate la audieri la comisie şi vor refuza să vină.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22