Le Monde: Decizia de revocare a șefei DNA este o nouă ofensivă a PSD împotriva justiției

Redactia | 09.07.2018

Sefa DNA se afla de cateva luni in atentia Executivului social democrat, ale carui reforme controversate ale sistemului judiciar, ea le-a criticat in repetate randuri, scrie cotidianul francez Le Monde intr-un material realizat in colaborare cu AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Iesirea oamenilor in strada nu a fost destul. Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decizia de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi, cu toate ca mult timp s-a opus destituirii sefei DNA, devenita imaginea puterii judiciare in Romania.

 

Astfel, seful statului s-a conformat Curtii Constitutionale care a decis, la finalul lunii mai, ca procurorul sef al DNA trebuie revocat, in ciuda protestelor Opozitiei si a comunitatii internationale.

 

Decizia de azi, scrie Le Monde, marcheaza o noua ofensiva a PSD impotriva Justitiei. De altfel, noteaza publicatia citata, aceste actiuni ale social-democratilor s-au inmultit de la venirea lor la putere.

 

Totodata, revocarea lui Kovesi vine in contextul in care coalitia de guvernare ar fi trebuit sa discute, luni, despre suspendarea presedintelui Klaus Iohannis.

 

Considerata de catre sustinatorii sai un simbol al luptei impotriva coruptiei din Romania, Laura Codruta Kovesi, in varsta de 44 de ani, a fost sefa DNA incepand cu anul 2013. In 2016 a fost confirmata in functie de catre Klaus Iohannis pentru un ultim mandat de 3 ani.

 

In ultimii ani, DNA a anchetat sute de lideri politici, de la un simplu ales local pana la premier, multi dintre ei fiind condamnati.

 

Procedura de inlaturare din functie a Laurei Codruta Kovesi a fost initiata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in luna februarie, acuzand-o ca a incalcat Constitutia si ca a adus prejudicii imaginii Romaniei in strainatate.

 

Klaus Iohannis si-a exprimat neincrederea fata de aceste argumente si s-a opus procedurii de demitere a sefei DNA. Din acest motiv, seful statului a fost amenintat cu demiterea de catre coalitia de guvernare.

 

La finalul lunii februarie, Laura Codruta Kovesi a anuntat ca, in ciuda acestui atac fara precedent din partea Guvernului, DNA a trimis in judecata, numai anul trecut, 1.000 de persoane, inclusiv trei ministri, cinci deputati si un senator.

 

Mii de protestatari romani au iesit in strada, in aceasta iarna, pentru a-si exprima sprijinul fata de procurorul sef al DNA. De asemenea, Comisia Europeana si Consiliul Europei au criticat procedura de revocare din functie a Laurei Codruta Kovesi.

 

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 iulie a.c., decretul privind revocarea din functia de procuror-sef al Directiei Na.tionale Anticoruptie a doamnei Laura Codruta Kovesi", s-a consemnat pe site-ul Președinției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22